I fjor høst forsøkte Frode Reppe, kommunikasjonsdirektør i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, å etablere en bakkanal med topplederen i fiskeriavdelingen. Da han skulle sende en epost til fiskeriminister Per Sandberg (Frp), gikk det galt: eposten gikk til en 35 år gammel mann i Sverige. E-posten hadde samme adresse som svensken Per Sandberg, bortsett fra at det manglet et punktum mellom de to navnene.
I eposten ber Frode Reppe blant andre fiskeriminister Per Sandberg og statssekretær Roy Angelvik hjelpe ham med å formidle sitt budskap til Klima- og miljødepartementet. Han anklager også miljødirektoratet, som hører under departementet, for brudd på anskaffelsesregler, skriver han. Avisen.
Det bryter med norsk lov
Svindel Reppe brukte ikke de offisielle e-postadressene til ministeren og statssekretæren, men sendte e-postene til private kontoer.
– Vi ville ikke at det skulle være offentlig, sier Frode Reppe til Dagbladet.
Fiskeridepartementet sier e-poster til statsråd Per Sandberg sendes til en konto han ikke administrerer, mens den ikke logger e-poster til Roy Angelviks private adresse – sistnevnte bryter med norsk lov.
«Det skjer bare i filmer»
Svenske Per Sandberg sier til SVT Nyheter at dette er noe man skulle tro bare skjer i film. Først reagerte han ikke så mye på e-postene, for fra tid til annen kommer det spam og reklame. Men etter å ha sett en norsk tv-serie med politiske overtoner, googlet han det faktum at Per Sandberg var Norges fiskeriminister.
– Min spontane reaksjon var at dette ikke kan stemme. Det så ut som det var fra en TV-serie. Her sitter jeg, en vanlig svenske, og havner uforvarende midt i norsk politikk, sier han.
Etter å ha mottatt flere e-poster bestemte han seg for å konsultere en advokat, som tok kontakt med Dagbladet på hans vegne. Han vil at innholdet skal bli offentlig.
– Dette må norske velgere vite. Jeg fulgte debatten i USA og hvordan Hillary Clinton brukte sin private e-postadresse. Jeg synes ikke folkevalgte politikere skal bruke privat e-post, spesielt hvis det ikke føres i dagbok.
Sikkerhetsdebatt
Per Sandberg håper også å vekke debatt om e-postsikkerhet. Han har ennå ikke fått svar på hvordan e-postene kunne ha nådd ham, selv om det manglet en punktum på adressen.
– Jeg tror det er uvitenhet om hvilke risikoer man løper som privatperson. Spørsmålet er for eksempel om eposter fra myndighetene alltid ender riktig.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»