Eda-riksgrensen er den nest travleste kryssingen mellom Sverige og Norge. I gjennomsnitt passerer 7670 kjøretøy hver dag. En politistasjon på grensen kan dempe kriminalitet i begge land.
– Vi vet at kriminalitet utnytter grensen. De kan bo på den ene siden og begå kriminalitet på den andre, sier Hans Nilsson (HEL), byråd i Eda.
Justisminister Morgan Johansson (S) testet positivt.
Christer Lööf, leder av Arvika politidistrikt, fikk i oppgave av politimyndighetene å undersøke behovet for en felles politistasjon. Men for at svenske og norske politifolk skal sitte under samme tak, trengs det også politiske vedtak.
Justis- og innenriksminister Morgan Johansson (S) akter å gå videre med forhandlinger med de nordiske landene om avtaler for større operativt politisamarbeid. På sikt vil et slikt samarbeid muliggjøre opprettelse av felles politistasjoner.
Grensen kan forvandles fra en hindring til en mulighet
På en slik politistasjon kan det være offentlige tjenester, kontorer, politibiler og kanskje et fengsel.
– For oss som myndigheter er grensen et hinder, men for kriminell virksomhet er det en mulighet. Vi ønsker å gjøre det til en mulighet for politiet også, sier Lars Wirén, leder for Värmland politiområde, og fortsetter:
– I dag har vi litt samarbeid, når det er arbeid nær grensen. De som jobber nær grensen kjenner sine norske kolleger og jeg kjenner mine kolleger på norsk side.
Forutsetningene er til stede for å hjelpe hverandre, sier Lars Wirén og trekker frem Höljes rallycrossmesterskap i sommer som et eksempel.
– Siden det er mange norske turister på arrangementet, kan det være betryggende for dem å ha eget politi på stedet.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»