– Du blir utrolig bra behandlet som svenske. Så fylkeskommunen har trent oss godt, men de klarer ikke å beholde oss. Byrådet og dessverre svenskene fortjener ikke vår kompetanse, fordi de ikke er forberedt og villige til å betale for det, sier Andreas Papagiannis, en av sykepleierne som dro på jobb i Norge.
Jobber hver tredje uke på et sykehus like utenfor Oslo. Resten av tiden bor han i Gøteborg. Med litt ekstra vakt i løpet av uken han er her, kommer han til det en heltidslønn ville vært i Sverige, sier han.
Når han kommer hit så han bor i en leilighet noen minutter fra sykehuset.
– Så vi er enige Norbyringen 17 hvor sykehuset har en treromsleilighet hvor det stort sett bare bor svensker som er her en uke, eller to uker av gangen, sier Andreas Papagiannis i det han åpner porten, sier Andreas Papagiannis.
På den andre siden av grensen, i Sverige sliter sykepleiere med å øke startlønnen. Forrige uke ble det holdt demonstrasjoner i flere byer over hele landet for å kreve minst 24.000 mennesker, mens studentkoret i Linköping sang for å øke sykepleiernes lønn. «Gi oss høyere lønn, vi vasker virkelig sexen din…» sang de foran forsamlingen av sykepleierstudenter.
Joakim Persson går hennes femte semester ved Linköping sykepleierutdanning. For ham er Norge reserveplanen hvis han ikke får lønnen han krever i Sverige. Og slik er det også for klassekameratene:
– De jeg har spoken sier at Norge er et godt andrelag, sier Joakim Persson.
Siden 2002 har han ca 14 197 svenske sykepleiere har fått sykepleierlisens utstedt i Norge.
Andreas Papagiannis har ingen plan om å begynne å jobbe i landstinget i Sverige:
– Det finnes egentlig ikke i min verden akkurat nå, sier han.
Dere svenske sykepleiere som studerte i Sverige og deretter flytter til Norge, tror du at du på en eller annen måte vil miste svensk helsevesen?
– Ja, du kan tolke det slik, men det er ikke vårt ansvar å ta vare på svensk helsevesen, men det er politikernes ansvar å holde oss der. Vi er ikke tjenere, sier Andreas Papagiannis.
Reporter: Johanna Sjöqvist
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»