Mimir Kristjansson, Ingen elsker Bamsegut

NRK-serien «Ingen elsker Bamsegut» hadde premiere denne uken. Serien forteller historien om pensjonist Jan-Erik Granfoss, også kjent som «Bamse», som sammen med sin filippinske kone og norske sønn ikke er økonomisk i stand til å reise tilbake fra Filippinene til Norge.

Granfoss har nemlig signert et skjema med Nav om at han ønsker å forlate Norge permanent, noe som betyr at trygdeytelsene hans er redusert.

.

Les også

Tore Strømøy klager over folks bekymring for «Bamse»: – Herregud, er vi der nå?

Granfoss mener imidlertid at han ikke visste hva han signerte, og for å omgjøre avgjørelsen må han reise til Norge. Saken får Rødts stortingsrepresentant, Mímir Kristjánsson, til å se rødt. Kristjánsson er klar på at Granfoss kan ha gjort en feil, men mener fortsatt at behandlingen han fikk ikke var rettferdig.

– Jeg blir provosert og samtidig skammer jeg meg litt over å være politiker. Dette viser en sosial tilstand som ikke er i stand til å møte mennesker som mennesker. På et tidspunkt i serien sier arbeidsministeren at det er en enkel sak, men innboksen min er full av så enkle ting, sier Kristjánsson til Nettavisen.

Stortingsrepresentanten kaller systemet for firkantet og lite humant. Han mener politikken må åpnes opp så Nav kan bruke mer skjønn i enkle saker og sier folk nesten er villige til å la Granfoss, som lenge har bedt om hjelp, dø.

– Hvis jeg måtte peke på den enkleste måten å løse dette problemet på, ville jeg pekt på UD, sier Kristjánsson, som mener at UD kunne hentet Granfoss og familien tilbake for å ordne opp, og at Granfoss kunne da refundere betalingen senere.

Les også

Giske åpen for retur: overveldende stillhet fra Trøndelag Ap Åpen for retur: møtt med overveldende stillhet fra parti Trond Giske om returplaner: – Opp til Trøndelag

– Jeg har tillatelse til å bruke hodet mitt

– Er det ikke viktig at Nav og andre institusjoner har regler og systemer å følge?

– Jeg er enig i at det er nødvendig med regler, og fra «Bamsegutt»-saken kan man finne flere relevante endringer i reglene. Det som virker rart for deg er at du ikke kan fremme trygderettigheter, slik at en norsk statsborger kan flytte hjem, sier Kristjánsson.

Politikeren er også klar på at det er vanskelig å finne ett regelverk som dekker alle typer ting. Derfor understreker det nok en gang at skjønnhet må kunne spille en større rolle i enkelte ting.

– Selv som politiker har man lov til å bruke hodet og det må man kunne i ulike situasjoner. Her er situasjonen veldig enkel: Vi må hjelpe dem med å kjøpe flybilletter, sier han.

– Kan det komme en regning fra deg og Rødt som vil gjøre en endring her?

– Jeg tror det. På et tidspunkt synes jeg det har gått dårlig her når det gjelder sosiale rettigheter for nordmenn bosatt i utlandet, svarer Kristjánsson, som samtidig er tydelig på at saken må utredes før noe kan skje på politisk nivå . .

Grunnleggende for pengeinnsamling

Innsamlingsaksjoner for Granfoss og familie er opprettet gjennom verktøyet Sparebank 1 Spleis.

Så langt har familien mottatt over tre millioner kroner.

– Jeg er veldig glad for det, men det er mange som trenger hjelp. De skal ikke være på TV, sier Kristjánsson, som mener slike ting er offentlighetens ansvar.

Kristjánsson er selv med i Tore Strømøys dokumentarserie. Han skryter av innsatsen som er lagt ned i tv-profilen.

– Jeg er ekstremt imponert. Tore Strømøy er i trøbbel og halve serien handler om hvordan han sliter med å komme gjennom til alle som kan svare. Man trenger ikke svart belte i kommunikasjon for å kunne snakke med noen, sier han.

Strømøy: – Rett på nesen

Mannen bak NRK-serien, Tore Strømøy, er enig med Kristjánsson i at det må åpnes opp for at Nav kan bruke mer skjønn i ting som den som tilhører Jan-Egil Granfoss.

Strømøy er også åpen om at det var utfordrende å jobbe med saken, fordi det var vanskelig å finne de som kunne holdes ansvarlige for saken.

– Det var nesten håpløst. Det er absolutt ikke mulig å finne en ansvarlig politiker. De har laget presseutsalg som fungerer nesten som bølgebrytere, sier Strømøy til Nettavisen.

Og fortsetter:

– De var livredde for å svare. De kan si at de ikke visste svaret, men de kan definitivt ikke svare når jeg ber dem si ja eller nei. Det er helt på trynet.

– Men departementer kommer av og til under stort press fra media. Er det ikke forståelig at de ønsker hjelp av kommunikasjonsarbeidere?

– Ja jeg forstår. Men de må prøve å gi svar og ikke være så redde for å ta stilling til brennende saker, sier Strømøy, som mener politikerne er redde for å tape ansikt.

– Jan-Egils favorittpolitiker

Den formidable politikeren Mímir Kristjánsson får imidlertid skryt fra Strømøy.

Den profilerte TV-personligheten var ikke forberedt på at stortingspolitikeren skulle oppføre seg som han gjorde.

– Å møte Mímir var befriende. Han tok telefonen umiddelbart. Da fikk jeg hjerneslag og måtte ta tabletter, fleiper Strømøy.

Ifølge Strømøy ønsker ikke Jan-Egil Granfoss å la seg intervjue av Nettavisen, men Strømøy sier at Granfoss er takknemlig overfor politikeren.

– Han setter stor pris på det, selv om han ikke er helt sikker på hvem Mímir er. Jeg fortalte ham at Mímir var en hyggelig politiker fra Rogaland. I dag er nok Mímir Jan-Egils favorittpolitiker, sier Strømøy.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *