Hvorfor vil nok ikke Norge anerkjenne Palestina som sin egen stat?

For den norske anerkjennelsen av Palestina blir mer et politisk tegn enn en reell mening, forklarer eksperten fra Midtøsten.

Publisert:

Stortinget skal tirsdag stemme: bør nasjonalforsamlingen be regjeringen forberede seg på anerkjennelsen av Palestina som egen stat?

Rødts stortingsrepresentanter Hege Bae-Nyholt og Bjørnar Moxnes hadde allerede fremmet forslaget i midten av mai. Og det er en tilfeldighet at Stortinget behandler det nå, midt i krigshandlingene i Gaza.

Men de fleste bevisene tyder på at forslaget vil bli avvist, og så videre solid flertall i utenriks- og forsvarskomiteen.

Politisk markering

Og det er forståelige årsaker til dette, forklarer Hilde Henriksen Waage. Hun er professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

I over 30 år har han jobbet med Midtøsten-konfliktene.

Waage understreker at så lenge det ikke er utsikter til eller inngåelse av en fredsavtale, vil norsk anerkjennelse av en palestinsk stat stort sett være et tegn.

– Internasjonal erfaring viser at andre nasjoner offisielt anerkjenner en stat først etter at den er lovlig opprettet og godkjent i internasjonale organer, forklarer Waage til VG.

– Vel, det er ingen stat som heter Palestina, legger han til.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Hilde Henriksen Waage.

I stedet reiser det muligheten for at dette kan slå tilbake hvis Norge går på Palestinas side med et politisk tegn eller anerkjennelse – i stedet for med en mer realpolitisk tilnærming til fred.

Kjernen i konflikten i Midtøsten

Konteksten er denne: vil den palestinske befolkningen ha rett til sin egen stat etter opprettelsen av staten Israel?

Palestinaspørsmålet regnes ofte som selve hjertet av konflikten i Midtøsten.

– Hvis målet er fred og en varig tostatsløsning, kan man spørre seg om det er en fruktbar og realpolitisk strategi å velge hvilken side man skal ta ved å anerkjenne en palestinsk stat som ikke eksisterer. Den norske utenriksministeren tar ikke feil, analyserer Waage.

– EKTE POLITIKKER: Utenriksminister Espen Barth-Eide (AP) sier han er interessert i virkeligheten og ikke intensjoner.

Utenriksminister Espen Barth-Eides parti, AP, vil trolig stemme i Stortinget tirsdag mot å anerkjenne Palestina som sin egen stat.

Barth-Eides standpunkt er at anerkjennelse av en stat kun kan gjøres én gang.

– Og Norge har en sterk tradisjon for å gjenkjenne realiteter og ikke intensjoner. En anerkjennelse i dag vil være en intensjon og ikke en realitet, sa Barth-Eide fra Stortingssalen i spørretimen sist onsdag 8. november.

Uenighet i AP

Han får støtte av sin partifelle Kamzy Gunaratnam, som skriver mandag på sosiale medier:

– Vi ønsker å anerkjenne en palestinsk stat når forholdene er klare. Politiske avgjørelser må faktisk bety noe.

AUF-leder Astrid Hoem, som også er medlem av PA sentralråd, mener anerkjennelsen av Palestina er viktig for henne.

– Vi i AUF har lenge vært under press om anerkjennelse. Og vi mener Norge bør anerkjenne Palestina nå. Mange er skuffet over at AP ønsker å stemme mot en slik anerkjennelse i Stortinget. Det er viktig å gjenkjenne symbolsk, men det er også viktig å demonstrere at vi mener alvor med tostatsløsningen, sier Hojem til VG.

Husk at Norge anerkjente Israel allerede i 1949.

– Vel, tiden er inne for å anerkjenne Palestina også. Landsmøtet i Aps vedtok at vi skal anerkjenne Palestina når det er fremgang i fredsprosessen, sier Hoem.

Han forventer at partiet vil presse på for fredsforhandlinger og anerkjenne Palestina når fredsforhandlinger er i gang.

SPLIT: Astrid Hoem er leder av AUF og en klar forkjemper for å anerkjenne Palestina så raskt som mulig.

Både Høyre og Frp er på samme side som stortingsflertallet i det største regjeringspartiet.

– Det er åpenbart at vi stemmer mot forslagene (fra Rødt journal. anm.). Palestina eksisterer ikke, hvilken stat snakker du om? spør Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener at tiden ikke er inne for å anerkjenne Palestina som sin egen stat.

– Høyre mener at målet er en tostatsløsning og i likhet med et stort flertall på Stortinget ønsker vi å anerkjenne en palestinsk stat når vi mener den vil bidra best mulig til en langvarig politisk løsning for Midtøsten. . konflikt, ifølge Søreide.

SV: Det er på tide å gjenkjenne det

Ingrid Fiskaa, som utenrikspolitisk talsperson i SV, minner om at Norge er i et klart mindretall blant FN-landene som ikke har anerkjent Palestina som sin stat.

– La oss stemme for. Tiden er inne for at Norge anerkjenner Palestina som sin egen stat. Det har de fleste land i verden allerede gjort, sier Fiskaa til VG.

På samme vei som SV-representanten er Abid Raja fra Venstre.

FOR ANERKJENNELSE: Abid Raja (V) går inn for å anerkjenne Palestina som sin egen stat nå.

– Vi i Venstre vil stemme for dette forslaget. For venstresiden er det klart at Palestina bør anerkjennes som en uavhengig stat. Dette står i vårt partis program, det kommer tydelig frem i våre kommentarer til saken og det er en naturlig konklusjon etter å ha tatt opp saken i vårt parti, sier Raja.

Lan Marie Berg i MDG er på samme linje som Rajas Venstre.

– Vi ønsker å stemme for forslaget. Dette er noe vi har kjempet for tidligere også. Vi ønsker å stemme for både forslag 1 og forslag 3, med boikott av varer produsert på okkuperte landområder, sier Berg.

- OBS: Bridget Penny er din leder for Rødt Hordaland.  Hun mener regjeringen og Stortinget satt for lenge på båten når det gjaldt å vente på anerkjennelse av Palestina.

I Rødt, den samme arkitekten bak forslaget om anerkjennelse av Palestina, er det sterke følelser rundt problemstillingen.

– Tiden er inne for at Stortinget slutter seg til vårt forslag om å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Vi har vært for forsiktige i dette landet til å ta et oppgjør med undertrykkelsen palestinere lever under, sier Bridget Penny.

Hun er leder for Rødt fylke i Hordaland og har også fem barn med sin tidligere palestinske partner, nå død.

Han bemerker at situasjonen fremstår som dyster med tanke på en varig fredsløsning:

– Det virker veldig mørkt nå. For meg, som mor til palestinske barn, er det sjokkerende å se hva som skjer, sier Bridget Penny til VG.

Publisert:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *