Milliardkjøp krever forskning

Hvordan hjelper FFI-forskere Forsvaret til å ta de riktige valgene?

Karl Erik Olsen (51) er en sentral skikkelse ved instituttet. Blir med og leder små og store team av forskere fra hele FFI. Bergenseren er utdannet matematiker, med doktorgrad i radarteknologi. Han er visedirektør for forskning ved Institutt for forsvarssystemer. Denne delen av FFI har et spesielt ansvar for å vurdere materielle investeringer.

– Hva er ditt ansvarsområde?

Investeringer i materialer, tjenester og systemer handler om: hva Forsvaret kjøper, hva det skal brukes til og hvordan det skal anskaffe det.

– Materialet er alt fra kulepenner til jagerfly. Hva er detaljene i FFIs arbeid?

– Et ytterpunkt er arbeid som inkluderer store og komplekse investeringer som har vesentlig betydning for den operative evnen til det svenske forsvaret, eksempler på disse er jagerfly, ubåter og luftvern. Vårt viktigste produkt er kunnskap og FFIs støtte er først og fremst forskning.

«Finnes det andre måter?»

Olsen trekker frem det enkle spørsmålet instituttet ofte stiller i begynnelsen.

– Hvis Forsvaret skulle gjøre en investering eller kjøpe noe nytt, så er det viktig å spørre: «Finnes det andre måter å løse dette problemet på?». La oss med andre ord ikke starte med «skal vi ha nye jagerfly?» Vi ser først på andre måter å løse en oppgave eller utfordring på, før vi kommer med anbefalinger, gjerne til nye konsepter.

F-35 er et forovergir

– FFIs svar på spørsmålet ditt var åpenbart «ja» – for jagerfly fortsatte vi. Når vi leser historien til norske jagerfly, skjønner vi samtidig at dette er veldig lange prosesser, mye penger og sist, men ikke minst, at svært mange mennesker var involvert. Inkludert mange FFI-forskere?

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *