Her er hvor raskt svensk kylling vokser: Se klippet over.
Europeiske forskere har slått alarm til EU-kommisjonen om dyrevelferdsproblemer knyttet til produksjon med kyllingrasen Ross308. Avlsdyr, som produserer egg, blir tvunget til strenge matrestriksjoner for ikke å vokse mer enn kroppen deres tåler.
– Min mening er at dette trolig er det største dyrevelferdsproblemet vi har i all dyrehold, sier Per Jensen, professor i etologi ved Linköpings universitet
Satser på sakte vekst
Flere europeiske land har endret seg og investerer i saktevoksende raser som ikke krever matrestriksjoner. Norsk Kylling-selskapet, som produserer rundt 30 % av kyllingen i norske butikker, har gått over fra Ross308 til en langsommere voksende sort. Noe de mener betyr stor forskjell for avlsdyr.
– Det er veldig trivelig å kunne gi mer mat, unngå restriksjoner og ha roligere dyr. Skader fra hackere og lignende er ikke noe problem, sier Tor-Inge Lien, produksjonsdirektør i det norske selskapet.
«Jeg har blitt overgått»
I Holland, Frankrike og Danmark har saktevoksende kyllinger også tatt en del av markedet, men her i Sverige står saktevoksende kyllinger kun for 1 %. Industriorganisasjonen Svensk fågel har ingen intensjoner om å endre svensk produksjon.
– Jeg synes ikke den ene rasen er bedre enn den andre så lenge de er oppdrettet bærekraftig og etisk, og da må man ta hensyn til om forbrukerne vil kunne betale, sier Maria Donis, administrerende direktør i Swedish Poultry.
Jenny Yngvesson, foreleser ved SLU, sier det er trist at oppdrettere ikke har blitt oppfordret til å prøve å få lønnsomhet fra raser som vokser langsommere.
– Her ble vi overgått. Jeg synes det er veldig trist.
Se hele oppdragsanmeldelsen –«Prisen på kylling» i SVT-avspilling
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»