Veikart til lønnsom havvind

Et sentralt poeng i rapporten er at det er hindringer på denne måten, som de ekstraordinært høye kostnadene vi i dag ser innen havvind, men også innen andre energiformer. Men når denne hindringen går over og situasjonen normaliseres, er det all grunn til å tro at veien videre vil være en av skalering og læring, noe som vil gi oss samme type kostnadskuttkurve i havvind, også for flyting, som vi gjorde. sett for solenergi og landvind.

Offshore vindenergi, og spesielt flytende vindenergi, har alltid vært et maraton, ikke en sprint. Det tar tid å bygge en ny, stor industri. Fremfor alt viser denne rapporten at vi må tenke langsiktig for å lykkes med vindkraft til havs. Samtidig peker det i retning av de regulatoriske og politiske diskusjonene vi må gjennomføre, og de tiltakene vi må iverksette, dersom Norge vil bygge en stor og lønnsom havvindindustri.

Viktige funn i rapporten:
  • Offshore vindenergi representerer et betydelig og nødvendig bidrag til fremtidens globale og fornybare energimiks.
  • Rapporten viser at kostnadsnivået innhenter deg midlertidig, ikke på lang sikt: ettersom du skalerer og lærer, vil kostnadene synke.
  • Forutsigbare rammebetingelser og klarhet om fremtidige anskaffelser bidrar til å redusere kostnader og utvikle sektoren
  • Kostnadene for alle typer energiprosjekter har økt betydelig, fossil energiproduksjon trolig enda mer enn for fornybare energikilder.
  • Thema antar at kostnadsøkningene vi ser innen havvind vil bli reversert fra midten av 2020-tallet, noe avhengig av når energiprisene stabiliserer seg. IEA rapporterer allerede at kostnadene for noen viktige råvarer i turbinproduksjon har begynt å falle.
  • Omfanget av resultatene er stort sammenlignet med ulike aktørers forventninger til når de vil bli oppnådd i tide og omfanget av kostnadsreduksjoner vi kan oppnå ytterligere for offshore vindenergi. Vi må derfor jobbe videre med kostnadsreduksjon, spesielt for flytende havvind, selv om det midlertidige høykostnadsnivået normaliseres. På denne måten er kontinuerlig skala og volum det viktigste. Fornybar Norges oppfatning er at Norge og norsk leverandørindustri har svært gode forutsetninger for å bidra til dette.
  • Rapporten viser at et Nordsjønett med hybride nettløsninger kan organiseres på en slik måte at det har en nøytral eller positiv effekt på den norske energibalansen. Vi vet nok til å si at ambisjonen om 30 GW havvind krever et Nordsjønett og vi må planlegge hvordan det skal bygges ut til beste for Norge. Fornybar-Norge er opptatt av å finne en løsning som kan fungere både politisk og kommersielt og som oppleves som rettferdig og rimelig.
  • Rapporten viser også at produksjon og netto må ses i sammenheng med reguleringen av Nordsjønett. Den fremtidige markedsstrukturen må sikre en fordeling av inntekter fra produksjon og utveksling på en slik måte at alt er lønnsomt. Rapporten omtaler blant annet struping av inntektsfordeling, som også er et tema på europeisk nivå.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *