Beskyttelsesagent som skal etterforskes – «Politisk orden av SD» – Arbeidet

Stadig flere jobber på arbeidsplasser der det ikke er verneombud.

Dette bekymrer regjeringen, som ønsker at Arbeidsmiljøetaten skal undersøke årsakene til utviklingen.

Arbeidsmiljøetaten må også komme med forslag som kan involvere flere arbeidstakere som verneombud, «uavhengig av om verneombudene eller arbeidstakerne har en fagforeningstilknytning»

LO foregriper fagforeningsfiendtlige intensjoner

I regjeringens oppdrag til Arbeidsmiljøetaten står det ikke eksplisitt at verneombudets tilknytning til fagforeningen er problematisk. Men LO mistenker fagforeningsfiendtlige intensjoner.

– Det er selvfølgelig en god intensjon at flere og flere ønsker å bli verneombud. Men regjeringen ser fullstendig bort fra den utrolig vanskelige stillingen til verneombudet, sier LO-arrangementssekretær Torbjörn Johansson.

– Som beskyttelsesagent navigerer du mellom kolleger, som du skal beskytte, og sjefen, som har kapitalistiske krav til seg om å tjene penger. Et nesten umulig sted.

«Politisk orden»

Sikkerhetsoffiserer kan bli utrolig upopulære blant arbeidsgivere, som noen ganger går så langt som å sparke overivrige sikkerhetsoffiserer. Men også med kolleger, som ikke får den beskyttelsen de forventer, legger Torbjörn Johansson til.

– Å tenke at man kan være vekter uten å ha sitt eget forbund i ryggen er så dumt at jeg forblir nummen.

Oppdraget til Arbeidsmiljøetaten innebærer ikke at verneombud ikke kan oppnevnes av fagforeningen. Overtolker ikke LO dette?
– Sverigedemokraterna har lenge snakket om å skille beskyttelsesoffiserer fra forbundet. Det er derfor et rent politisk pålegg fra SD som vil få ringvirkninger for vern av ansatte, svarer Torbjörn Johansson.

«Du blir arbeidsgiverens lakei»

Men omfatter ikke mandatet til Arbeidsmiljøetaten også å foreslå lovendringer?
– Dette er et første skritt som andre kan følge. Og de som etterforsker oppfatter nok den politiske viljen bak.

Målet om å få flere til å bli verneombud, uavhengig av om de nyter fagforeningsvern eller ikke, vil kunne føre til å få arbeidsgiveroppnevnte verneombud på sikt, frykter Torbjörn Johansson.

– Et verneombud uten fagforeningsstøtte røykes. Du blir arbeidsgivers lakei. Da mistet arbeidskameratene alt; da har vi representanter for arbeidsgivers eiendomssikkerhet.

Regjeringspartiene er kritiske til dagens system

Arbeidsmiljøloven slår fast at det skal oppnevnes ett eller flere verneombud på arbeidsplasser med minst fem ansatte.

I dag oppnevnes lokale verneombud av fagforeningen («den lokale arbeidstakerorganisasjonen») som har tariffavtale med arbeidsgiver. I mangel av en slik organisasjon oppnevnes verneombud direkte av arbeiderne.

Sverigedemokraterna vil bryte verneombudets tilknytning til forbundet. I et intervju med Arbetet sa partileder Jimmie Åkesson også at det er veldig vanskelig å være representant for regionalt vern hvis man ikke tilhører SV.

De tre regjeringspartiene kritiserte også at lokale verneombud vanligvis oppnevnes av forbundet, blant annet gjennom bevegelser i Riksdagen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *