Det har vært en enorm utvidelse av solenergi i Nederland de siste årene. Med statlig støtte har dusinvis av familier og bedrifter installert solcellepaneler. Men dette innebærer også risiko. En av landets myndigheter advarer om alvorlige sikkerhetsbrister som i verste fall kan slå ut hele strømnettet.
– Hvis mange systemer ble angrepet samtidig, så ville vi fått et stort problem i Nederland, sier John Derksen, leder for RDI-byrået som jobber med digital infrastruktur.
Etter at RDI mottok meldinger om forstyrrelser, gjennomførte myndigheten en undersøkelse av solcelle-omformeren, det vil si enheten som konverterer likestrøm fra solcellene til vekselstrøm.
Ni forskjellige typer vekselrettere som er vanlige i Nederland, ble testet. Ingen måler opp når det kommer til cybersikkerhet.
Raffaele Rossi, konsulent i den europeiske bransjeforeningen Solar Power Europe, her i Brussel, bagatelliserer imidlertid risikoen.
– I teorien kan koordinerte hackerangrep slå ut flere invertere samtidig og i prinsippet forårsake blackout, men solenergi er så langt en så liten del av energimiksen at det ikke ville skapt et så stort problem, mener han.
Men i Nederland er solen en ganske stor energikilde. Solenergi utgjør 14 % av landets energimiks, den høyeste andelen i hele Europa.
Derfor må vi øke sikkerheten, sier John Derksen.
– De nye inverterne som installeres må være sikrere, og de som allerede er installert, ja, det beste ville vært å bare bytte dem ut.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»