Progressive gründere har ikke tid til å vente på klimatiltak

Global karbonavgift. Ansvarlig politisk ledelse. Stopp subsidier til fossilt brensel. Så les tre av deltakernes mest uttrykte ønsker da Harvard Business School Club of Sweden og klimanettverket We Have No Time holdt et felles seminar om klimakrisen. SMB lyttet til det som ble sagt.

Samlingen, kalt Stockholm Climate Leadership Forumble holdt onsdag på en adresse like utenfor hovedstaden med et mindre publikum på stedet og rundt 300 digitale deltakere.

Vi har ikke tid ble grunnlagt av den svenske gründeren Ingmar Rentzhog og har i dag global distribusjon. Organisasjonen anser klimakrisen som akutt og eksistensielt alvorlig, men mulig å løse. Samtidig, sier de, representerer klimaet en formidabel forretningsmulighet for progressive selskaper som investerer i teknologier og tjenester som frigjør sivilisasjonen fra fossil energis jerngrep og bidrar til å bygge et bærekraftig samfunn.

Rentzhog ledet møtet med Cynthia Jonströmer fra Harvard Business School. Klimaspørsmålet ble diskutert av en blandet gruppe med flere svenske selskaper som var toneangivende for overgangen. Blant andre finansmann og Northvolt-gründer Harald Mix, administrerende direktør i avfallsgjenvinningsselskapet Renewcell Patrik Lundström og Electrolux bærekraftssjef Vanessa Butani.

«Europa er i forkant i klimaspørsmålet»

Av hensyn til balansen funnet Også to politikere på sofaen, det tidligere sosiale byrådet i Stockholm, Anna König Järlemyr (M) og den tidligere energiministeren Kashayar Farmanbar (S).

I forkant av debatten om hva klimakrisen krever av politikk, økonomi og sivilsamfunn, ble ordet gitt digitalt til klimaforsker Sir David King og Harvard-professor Debora Lynn Spar. Begge understreket klimatrusselens eksistensielle karakter, men de understreket den også slått på mulighetene som finnes.

Lynn Spar startet med det negative:

– Klimakrisen blir mer og mer alvorlig, mer og mer het, mens politiske spenninger og klimafornektelse øker i landet vårt. Det er forferdelig.

– Samtidig ser vi nå at prisene på fornybar energi faller raskere enn vi kunne forestilt oss for fem år siden. Vi ser nye forretningsmodeller som tar tak i klimaspørsmålet. Og vi ser at dagens unge mennesker har innsett de alvorlige feilene min generasjon har gjort når det gjelder klima. Og dere i Europa har rett, det er dere som raker gangene, hilste han vennlig.

I den påfølgende diskusjonen var panelet stort sett enige om de viktigste faktorene for å møte klimakrisen: sterkt lederskap, bedre tilgang til investeringskapital tilgjengelig for grønne investeringer, en rettferdig pris på fossilt karbondioksid (= global CO2-avgift), sirkularitet og resirkulering. i produksjon. Og avslutte fossile subsidier.

Politikere gjør det motsatte av det som er nødvendig

Når det gjelder ledelse, mangler det også på politisk nivå, sa Ingmar Rentzhog.

– G20-landene gjør akkurat det motsatte av det som er nødvendig. Storbritannia, Norge, Canada og Australia gir grønt lys til større oljeutvinning. I Sverige, som ikke har olje, bruker staten i stedet seks milliarder kroner i reduserte skatter for å øke forbruket.

Den spilte et klipp der USAs president Joe Biden lovet å si nei til nye gruvetillatelser og avslutte subsidier til fossilt brensel. Men det gikk annerledes.

– Ikke engang Biden har nok makt til å kjempe mot oljeindustriens interesser, sa han.

Kommentarer og innspill fra møtet bør samles inn og sendes som invitasjon og press til neste COP 28 klimamøte.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *