Færre uniformer og blålys: dette er hva tidligere politidetektiv Johnny Brenna foreslår svensk politi å gjøre for å kontrollere voldsbølgen.
- Sverige har nylig blitt rammet av en rekke hendelser med vold og skyting.
- Tidligere politietterforsker Johnny Brenna mener gjengproblemene i Sverige er mye verre enn noen noen gang har sett i Norge.
- Nå foreslår Brenna å fokusere mindre på uniformer og blålys av svensk politi, og å fokusere mer på å nærme seg kriminelle nettverk.
- Kripos-sjef Kristin Kvigne håper de i Norge håndterer kriminelle nettverk på en annen måte enn i Sverige.
– Dette er nok en voldsbølge som bare har forsterket seg. Vi har sett denne negative utviklingen i Sverige i mange, mange år, og nå har de mistet kontrollen og konflikten har eksplodert. Det er det du har ventet på, sier Brenna til VG.
– Har du i løpet av din lange politiske karriere opplevd en lignende konflikt i Norge?
– Nei, jeg har ikke opplevd noe lignende. Situasjonen i Sverige er mye, mye verre enn den noen gang har vært i Norge. Det som må gjøres nå, og kanskje de allerede har gjort det, er å samle de sentrale enhetene og la dem jobbe sammen over lang tid med store ressurser, sier han og legger til:
– Det krever dedikert arbeid og over lang tid å identifisere kriminelle og få kontroll over en slik konflikt – det så vi med gjengprosjektet i Oslo på 2000-tallet.
Foreslår det norske grepet
Nå foreslår Brenna at svensk politi bør gjøre mer, slik de har gjort tidligere i Norge, for å kontrollere organisert kriminalitet.
– Under mine reiser til Sverige med politiet for mange år siden fikk jeg vite at svensk politi var veldig opptatt av uniformer og blålys, mens vi derimot var mer diskrete og gikk mer upåaktet hen.
– Antyder du at det ville vært flere jeans og hettegensere?
– Kanskje litt mer av den typen stil, ja. Jeg opplever at ved å opptre på en mer sivilisert måte kan jeg nærme meg problemer mer intelligent, i stedet for å sette tøft mot tøft.
Den svenske regjeringen bestemte fredag at det svenske forsvaret skal bistå politiet.
– Man må også sette hardt mot hardt, men det kan være på plass så lenge situasjonen er som nå, sier Brenna om flyttingen.
Statsministeren har tatt sin avgjørelse
Tallrike hendelser med vold og skyting har den siste tiden skjedd i Sverige, blant annet knyttet til en intern konflikt innenfor Foxtrot-kriminalitetsnettverket.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) mener utviklingen skyldes politisk naivitet, mangel på kunnskap, en uansvarlig innvandringspolitikk og manglende integrering. For å håndtere voldsbølgen innføres nå ytterligere telefonavlytting fra kriminelle gjenger, besøk hos barn og mulighet for å vitne anonymt.
Mens leder for rikspolitiet Anders Thornberg han hevder at politiet nå har utviklet og forbedret sine arbeidsmetoder, men etterlyser samtidig en samling av krefter fra hele miljøet.
Jeg ville gjøre det annerledes
Kripos-sjef Kristin Kvigne sier til VG at de har rettet seg mot denne typen kriminelle nettverk siden 2018, da Hubris-sakene startet.
– Jeg skal være forsiktig med å kritisere svensk politi, men jeg mener at vi må se helhetlig på tiltakene som settes inn både når det gjelder forebyggende arbeid, etterforskningskapasitet, og styrking av kapasiteten til å støtte langvarige etterforskninger – også når det gjelder til internasjonale etterforskninger. I Norge hadde vi kanskje muligheten til å gjøre mer enn de gjorde i Sverige, sier Kripos-sjefen.
– Er det innslag av kritikk mot svensk politi i dette?
– De var selv veldig tydelige på at de ikke var intelligente nok til å forhindre denne utviklingen. Jeg kjenner ikke svenske saker i detalj, men jeg har inntrykk av at mektige støttespillere har hatt muligheten til å bygge relativt fredelig.
– Så du ville gjøre det på en annen måte?
– Jeg håper vi skal gjøre det på en annen måte i Norge, sier Kvigne.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»