Foto: Lisa Thanner.
Viktigheten av tydelighet, forberedelse og samtale – og evne til å rapportere videre. Vårdfokus spurte fire jordmødre om hvilken ny kunnskap de tilegnet seg etter opplæring i kjønnslemlestelse.
Christina Lyche Lind, 40, jordmor i Lerum
– Jeg pleier å møte disse kvinnene under et kort besøk i forbindelse med å ta en cytologi. Ofte er celleprøven vanskelig å ta og gjør dem vonde. Ideen min nå er å tilby kjønnslemlestelse/kvinnene en ny avtale med meg med tolk. Så kan vi snakke om hvorfor prøvetaking gjør vondt og om de har andre problemer de ønsker hjelp med.
Anette Svensson, 52, jordmor i Herrljunga og Vårgårda
– Jeg skal prøve å forberede gravide med kjønnslemlestelse på at det er bedre for dem å ta en åpningsoperasjon under svangerskapet og ikke vente til fødselen. Jeg jobber allerede gjennom samtaler med kvinner som har gjennomgått kjønnslemlestelse, men jeg kjenner ikke til muligheten for å bli henvist til Vulvaklinikken.
Emelie Hjalmarsson, 31, jordmor i Borås
– Jeg kommer ikke til å bruke begrepet kjønnslemlestelse, som kvinner kan reagere negativt på, men jeg vil for eksempel spørre pasientene mine om de er gynekologisk operert. Jeg håper også å være tydeligere i spørsmålene mine, for da tror jeg det blir lettere for kvinner å begynne å snakke om problemene sine.
Albert Thorén, 43, jordmor ved Marks fødeklinikk i Kinna
– Jeg skal begynne å henvise pasienter til Angered Vulva Clinic. Jeg tror både fysisk og psykisk hjelp er nødvendig for kvinner som gjennomgår kjønnslemlestelse. Treningen ga meg en forståelse av de enorme konsekvensene kjønnslemlestelse kan ha for en kvinne.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»