Anna Dahlberg ble utnevnt til Expressens politiske redaktør i 2008. Da var hun den første kvinnen som hadde stillingen. Men i Expressen begynte hun som hovedskribent i 1999 og fikk Publicistklubbens Guldpennan-pris for sitt arbeid.
Ta nå steget til «den andre siden».
– Jeg satt på sidelinjen i alle disse årene og formulerte meninger om hvordan landet skulle styres. Nå går jeg inn i maktens korridorer og opplever hvordan politikk lages innenfra, sier han.
– Du kan ikke si nei når statsministeren tilbyr deg en av de beste jobbene i staten. Jeg skal få sitte i rommet når Sveriges samtidshistorie skrives. Det er en unik mulighet.
Men hvordan føles det å gå fra journalistikk til Rosenbad?
– Det er klart det er en stor omstilling, litt identitetskrise. Men i bunn og grunn handler mitt nåværende arbeid om å analysere sosial utvikling og prøve å påvirke den i en ønsket retning. Sånn sett er oppdragene ganske like.
Hva skal du gjøre?
– Jeg skal fungere som rådgiver for statsministeren med særlig ansvar for langsiktighet. En statsministers dager fylles raskt opp med presserende saker, reiser og møter.
Er du moderat?
– Jeg har aldri tillagt meg selv noen politisk partibetegnelse. Jeg identifiserer meg som liberal og borgerlig.
Hvordan skjedde det når du ble spurt?
– Statsministeren sendte en tekstmelding og spurte meg om jeg ville se ham. Siden vi aldri har snakket med hverandre før, tok det noen møter for å teste vannet, for å si det sånn. Etter at vi begge bestemte at vi ville gå videre, fulgte en sikkerhetssjekk, da tjenesten er vurdert for sikkerhet.
Var det ikke problematisk å skrive lederartikler i mellomtiden?
– Det er absolutt ikke en ideell situasjon. Men jeg gjorde det klart fra starten at jeg ikke kan ta noen hensyn underveis i prosessen, men jeg må være hundre prosent trofast mot mitt nåværende oppdrag.
– Jeg skrev for eksempel en skarp kronikk om borgerskapets ansvar for skolemarkedets varianter i denne perioden.
Hva har vært spesielt gøy opp gjennom årene?
– Det er alltid morsomt når man merker at meningene vi fremmer har stor innvirkning. Jeg hadde også sjansen til å dra på mange spennende turer. Jeg landet for eksempel på et amerikansk hangarskip i Gulfen. Det var en opplevelse av nær døden rang.
Og når var det vanskeligste øyeblikket?
– Det var helt klart da jeg kom ut høsten 2012 og erklærte at den svenske migrasjonspolitikken ikke var bærekraftig. Årene frem til vendepunktet i november 2015 var til dels svært vanskelige.
Statsminister Ulf Kristersson kommenterer rekrutteringen i en skriftlig uttalelse:
– Det er veldig artig at Anna begynner som statssekretær hos meg. Med sin skarpe analytiske evne og politiske innsikt blir hun en viktig medarbeider i Statsrådsutvalget.
«Stort tomrom»
Expressens sjefredaktør Klas Granström bemerker at Anna Dahlberg vil etterlate seg et stort tomrom.
– Hun er en av de tyngste svenske forfatterne, som smakfullt representerte den liberale stemmen til Expressen. Anna Dahlbergs nisje har vært en usedvanlig intens og konstruktiv meningsdanning. Leserne elsket det, og jeg tror få spaltister har satt så sterkt inntrykk på debatten, sier hun.
Anna Dahlberg forklarer at det var «en sorgprosess» å ta beslutningen om å forlate Expressen.
– Jeg trivdes veldig godt i jobben og var privilegert som var omgitt av intelligente kolleger med en subtil humor.
Representanten på statssekretærposten, statsminister Nilsson, varte ikke lenge. Har du noen gang fisket ål?
– Nei, jeg er en ekte Skövde landkrabbe.
Expressens politiske sjefredaktør er Patrik Kronqvist.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»