Porteføljeforvalterens beste råd i en usikker situasjon

Nylig avduket Carnegie Private Banking sin vårallokerings- og strategirapport med tittelen «Odd Patterns.»

– Aksjen viser til makro- og mikrosignaler i ulike henseender som peker i ulike retninger og at økonomien ikke oppfører seg som man skulle forvente etter fjorårets kraftige renteoppgang, sier Peter Nelson, administrerende direktør porteføljeanalyse i Carnegie Private Banking i den siste episoden av Invest & Act-podcasten.

Kan du gi noen konkrete eksempler?
– Arbeidsledigheten skiller seg ut. Gitt makrosignalene burde arbeidsledigheten ha økt, spesielt i USA, men også andre steder. Men vi har ikke sett det. Motsatt har sterke arbeidsmarkeder bidratt til å holde økonomien oppe. Et annet merkelig mønster er at råvareprisene har falt, noe som normalt signaliserer en fallende økonomi. Samtidig går ingeniørbedriftene med rekordoverskudd og har tatt fart på børsen. Historisk sett har det ikke sett slik ut.

Hvordan påvirker dette tildelingen din?
– Vi har et veldig nøytralt syn. Det er vanskelig å tydelig velge hvilken side du skal ta. Nøkkelen er selektivitet innenfor aktivaklasser, sier Peter Nelson.

I løpet av helgen ser det ut til at striden om det amerikanske gjeldstaket har kommet til en løsning, gjennom en avtale mellom president Joe Biden og presidenten i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy. Planen må imidlertid også gjennom kongressen.

Amerikanske aksjemarkeder stengte forrige uke på grunn av optimisme om gjeldstaksavtalen, og den amerikanske S&P 500-indeksen handles nå rundt 4200, som var det høyeste av handelsområdet indeksen har handlet i omtrent ett år. Amerikansk børsoptimisme har ikke hatt noen innvirkning hjemme. Stockholmsbørsen falt 1,5 prosent forrige uke.

Styrken i amerikanske aksjemarkeder, hovedsakelig drevet av noen få teknologiselskaper på toppnivå, er en annen i en rekke merkelige mønstre. Og fremover ser Peter Nelson bedre alternativer enn amerikanske aksjer.

– Vi er overvektige europeiske aksjer på bekostning av amerikanske aksjer. USA er vanligvis priset til en premie, men nå er forskjellen ganske stor. Amerikanske aksjer er dyrere enn europeiske aksjer uavhengig av hvilken sektor vi ser på. Videre betydde den sterke dollaren en ekstra velsignelse for svenske investorer. Fremover har vi vanskelig for å tro på den samme utviklingen, sier Peter Nelson.

Hva synes du om svenske aksjer?
– Ingeniørselskapene har gjort det veldig bra til tross for de usikre økonomiske utsiktene. Der synes vi man skal være forsiktig med de dyrere ingeniørfirmaene. Vi favoriserer betydelig færre ingeniørfirmaer med betydelig mindre verdi. Til tross for kraftig prisnedgang er vi forsiktige med eiendom fordi usikkerheten rundt finansiering er for stor. Banker ser derimot interessante ut. Stabile balanser og lave verdivurderinger er attraktive.

For de som er redde for aksjer i det usikre økonomiske klimaet, finnes det alternativer til aksjer for første gang på flere år etter at rentene har steget. Peter Nelson og teamet ser to spennende saker her.

– Investorer som tidligere diskonterte rentene bør tenke seg om. Vår favoritt er europeisk Investeringsklasse-obligasjoner, bedriftsobligasjoner av god kvalitet, som gir utmerket lavrisikoavkastning. Regnet i kroner er renten i overkant av 4 % uten valutarisiko, som er høyere enn utbytteavkastningen på børsen. Slik har det ikke alltid vært, spesielt ikke de siste årene.

Et annet mer defensivt alternativ gjelder en viss kategori hedgefond.

– Bekymringer rundt valuta- og rentemarkedene er vanligvis gunstige global makro– Spekulasjonsfond. Der økte vi alternative investeringer, sier Peter Nelson.

Bli kunde og ta del i hele det strategiske forholdet, inkludert konkrete kommersielle forslag.

Kunder kan lese rapporten via Logg inn på Carnegie.se.

Hvordan er Sverige? Den rentefølsomme svenske økonomien er under press etter den raske renteoppgangen. Tirsdag kommer et par utviklingsindikasjoner via revidert BNP-statistikk og KIs Økonomiske Barometer.

Tunge makrotall: I løpet av uken vil flere viktige temperaturindikatorer bli presentert for verdensøkonomien. Torsdag byr på Innkjøpssjefsindekser fra Kina, ØMU og USA, samt inflasjonsdata fra ØMU. Uken avsluttes med fredagens viktige jobbrapport fra USA.

Les ukens program her

Sak: Pent ferdig vinner

Store politiske ambisjoner om å redusere klimagassutslippene, kombinert med fjorårets strømprissjokk, har gjort energieffektivisering til et svært attraktivt investeringstema.

Seriekjøper Fasadgruppen, med fokus på alt knyttet til utvendig av bygninger, som fasader, vinduer, balkonger og tak, har gode muligheter til å ri på en trend der eldre bygg pusses opp for å gjøre dem mer energieffektive.

Fasadgruppen ble dannet i 2016 ved sammenslåingen av STARK Fasadrenovering og AB Karlsson Fasadrenovering. Deretter fulgte en rask bølge av oppkjøp som også brakte konsernet inn i de nordiske landene gjennom oppkjøp i Danmark, Norge og Finland. Fjorårets omsetning på vel 4,5 milliarder svenske kroner kan sammenlignes med 2019s omsetning på vel 1 milliard svenske kroner.

Konsernets mål er at gjennomsnittlig inntektsvekst skal være minst 15 % per år og Justert EBITA-margin skal være minst 10 % per år.

Mens Fasadgruppen har levert god vekst og lønnsomhet rundt marginmålet siden børsnoteringen, har aksjen hatt klar motvind etter hvert. Basert på vår prognose for 2024, handles aksjen til et justert P/E-forhold på i underkant av 12x og EV/EBITA i underkant av 10x.

I år forventer vi at Fasadgruppen vil øke omsetningen med 19 % til 5,4 milliarder. Samtidig forventes driftsmarginen å styrke seg fra 8,5 til 9,1 %, blant annet støttet av en økende motvind på kostnadssiden.

Vi anbefaler Kjøp med en målpris på SEK 130 (125), basert på en EV/EBITA-verdi på omtrent 13 ganger vår prognose for 2024.

Les mer om vårt syn på Fasadgruppen her.


Teknisk analyse med Johnny Torssell: OMXS30 kortsiktig

En negativ «øyformasjon» dannet seg onsdag i forrige uke, og denne typen mønster fører vanligvis til ytterligere ulemper i de kommende ukene.

Derfor, så lenge motstanden 2.295/2.300 forblir ubrutt, vil jeg seile mot en nedgang. Til minussiden ser jeg på 50-dagers glidende gjennomsnitt som det første støtteområdet (på rundt 2.211), et andre på 2.190 etterfulgt av det neste på 2.166.

Hvis indeksen i stedet stiger og krysser motstandsområdet på 2.295/2.300, er den negative «øyformasjonen» å anse som kansellert, noe som vil øke sannsynligheten for en oppgang mot 2.400-området.

Hvorfor skal et falskt salgssignal være interessant? Hvis den ikke faller når den skal, er det en indikasjon på den underliggende styrken. Et falskt signal fører ofte til bevegelse i motsatt retning. Et eksempel er salgssignalet fra en «øyformasjon» i oktober i fjor, som var starten på et nytt rally (se diagram under).

Ikke kunde ennå?

Bestill prøveporteføljen din med anbefalte aksjer og investeringer

Bestill her


Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *