– Vi har ventet på at han skulle løslates i sju år, men ingenting har skjedd. Jeg er virkelig skuffet. Det er vondt for meg, sier Vida Mehrania i Läkartidningen mandag før avreise til Belgia.
Hun sier familien levde med traumer i syv år som ga barna mareritt. Vida Mehrania sier at håpet ser ut til å være ute.
Ahmadreza Djalali, lege og katastrofemedisinsk forsker ved Karolinska Institutet, ble arrestert på en taletur i Iran i 2016. Han ble dømt til døden for spionasje i 2017, en dom som ble opprettholdt i 2018 – samme år som han fikk svensk statsborgerskap. Ahmadreza Djalali har selv ved tidligere anledninger hevdet at han ble dømt fordi han faktisk hadde nektet å spionere for Iran.
Dommen ble avvist av flere organisasjoner, inkludert Amnesty International og World Medical Association, som mener Ahmadreza Djalali er blitt en samvittighetsfange. forente nasjoner han blir fortalt at dommen er vilkårlig, at Ahmadreza Djalalis situasjon er forferdelig med det som bare kan kalles tortur, og at han har gått ned i vekt etter å ha vært ute av stand til å spise på grunn av medisinske årsaker. Den medisinske tilstanden hans har til tider vært kritisk. I januar i fjor ble han for eksempel innlagt på sykehus på grunn av sammenvoksninger i mage og tarm. Også i 2018 ble han akuttoperert på grunn av et brokk i magen.
For en måned siden hadde Ahmadreza Djalali kontakt med slektninger i Iran. Det er imidlertid 2 1/2 år siden Vida Mehrania hadde direkte kontakt med mannen sin.
Denne uken besøker Vida Mehrania, som jobber som kjemiker om dagen i Stockholm, Belgia. Ahmadreza Djalalis sak fikk oppmerksomhet der, da han var gjesteprofessor ved Vrije Universiteit Brussel. Det har tidligere vært organisert protester av ulike slag og nå har Amnesty i Belgia bidratt til å sette sammen et program der Vida Mehrania kan møte parlamentsmedlemmer, representanter for det belgiske utenriksdepartementet, media og muligens til og med den belgiske utenriksministeren.
Hva ønsker du deg av turen?
– Jeg vil bare finne en løsning for å frigjøre mannen min, for han er helt uskyldig.
I Sverige kunne Vida Mehrunnia møte daværende utenriksminister Ann Linde (S) for bare ett år siden, seks år etter den første arrestasjonen av Ahmadreza Djalali. Han har også bedt om et møte med nåværende utenriksminister Tobias Billström (M), men har ennå ikke fått et ja.
– Jeg spurte flere ganger, men jeg venter på at du skal takke ja til et møte.
Vida Mehrania har tidligere uttrykt kritikk av handlingene til Sverige og EU, noe hun ikke anser som tilstrekkelig. Og han synes ikke Sveriges strategi med stille diplomati virker effektiv.
I blant annet Sverige har Karolinska Institutet sendt brev og bedt om et møte med den iranske ambassadøren. Amnesty har gjentatte ganger levert signaturer i protest mot arrestasjonen av Ahmadreza Djalali.
»At det nå har gått syv år siden Ahmadreza Djalali ble fengslet og at trusselen om henrettelse konstant er til stede, er forferdelig. Amnesty fortsetter å kreve at dødsdommen oppheves og at han løslates slik at han kan gjenforenes med familien i Sverige», skriver Amnesty-ekspert Maja Åberg i Läkartidningen.
Det svenske utenriksdepartementet skriver via sin pressetjeneste i en e-post til Läkartidningen:
»Sveriges innsats for Ahmadreza Djalali fortsetter med uendret styrke. Ahmadreza Djalalis situasjon blir kontinuerlig tatt opp med representanter på høyt nivå for Iran. Sverige har lenge tatt til orde for at dødsstraff ikke skal gjennomføres. Det er klart at omstendighetene der Ahmadreza Djalali blir holdt inne, utgjør en alvorlig trussel mot hans helse. Nyhetene som vi har mottatt om Ahmadreza Djalalis helsetilstand gjør hans løslatelse nødvendig av humanitære grunner. Dette ble formidlet til Irans representanter på høyt nivå.»
Les også:
Ahmadreza Djalali uskadd i brann
Djalalis kone kritiserer EU for passivitet
Ahmadreza Djalali opererte som en nødsituasjon
KI-rektors melding på Djalalis 50-årsdag: Frigjør ham
Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-04-25)
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»