Leger nektes å slutte å amme under AT-eksamen – med tanke på DO-melding

Dr AT, som ønsker å være anonym, har nylig blitt mor til et barn, og da hun er i ferd med å avslutte TA-tjenesten, ønsket hun å ta TA-prøven i vår mens hun var i foreldrepermisjon. Hun tok så kontakt med AT-kontoret i februar for å spørre om ammepauser under maiprøven. Responsen han fikk var at en slik ordning ville være for ressurskrevende. I stedet ble hun bedt om å vurdere andre løsninger.

– Det er klart jeg hadde valgt et annet alternativ hvis noe slikt fantes. Det vil bety en stressende tid for meg å stryke på eksamen for å amme, men jeg har ikke noe annet valg. Vi har slitt med flasken, men babyen vil ikke akseptere den, sier legen.

Kvinnelegeforeningen har på sin måte fremmet innsigelser til TA-kontoret, som administrerer prøven, med henvisninger til både arbeidsmiljøloven og diskrimineringsloven. Tirsdag fikk legen melding på e-post om at AT-kontoret har besluttet å ta opp ammespørsmålet under pågående gjennomgang ved sin juridiske avdeling, før AT-styret kan fatte vedtak. «Forhåpentligvis kommer varsel om dette i god tid før eksamensdatoen i mai», heter det i eposten. Dersom AT-legen nekter å fortsette å amme, er hun klar til å gå videre med anmeldelse til Diskrimineringsombudet.

– Men jeg regner med at jeg får rett, alt annet ville vært en skandale. Hvis denne saken kan føre til en ny praksis for andre ammeleger, er det flott.

Etter at Kvinnelige Legers Forening skrev på sosiale medier om hennes pinlige stilling, vitnet flere andre kvinner om at de hadde rett til å amme under rettssakene.

– Noen fikk fri for amming både under sine vanlige eksamener og AT-eksamen, men når det kommer til AT-eksamen ser det ut til å være avhengig av hvor man skriver. Men det er viktig at det er felles retningslinjer uansett plassering, sier AT-legen.

Sofia Kühner, president i kvinnelegeforeningen. Foto: privat.

Sofia Kühner, president i Kvinnelige Legers Forening, er også villig til å etterforske saken som et tilfelle av diskriminering eller om nødvendig å forfølge saken gjennom arbeidsretten.

– Jeg synes det som skjedde er katastrofalt. Du har lov til å gå på do, så hvorfor skulle du ikke få lov til å ta en ammepause? Jeg føler meg både frustrert og sterkt preget av behandlingen AT-legen fikk. Det er diskriminering, sier han.

Läkartidningen har spurt Diskrimineringsombudet (DO) om det er tillatt å nekte studenter ammepauser under eksamen, men myndigheten har avvist å kommentere situasjoner som ikke er undersøkt. På den annen side opplyser pressetjenesten at en lignende situasjon for tiden overvåkes. Den saken dreier seg om en mann som ble nektet bønnepause under en eksamen. Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse, men det viser at «situasjonen i seg selv er mulig (…) å undersøke i en befaring», skriver pressetjenesten.

AT-kontoret mener imidlertid at de ikke nektet eleven å ta pauser for amming, men at dette er en misforståelse.

– Vi ønsker absolutt å gi alle muligheten til å ta eksamen på lik linje, men vi må gjennomgå hvordan mulighetene byr seg i praksis. Noen steder man skriver har man ekstra rom som kan brukes, andre ikke, sier Jayne Alfredsson ved AT-kontoret.

Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-04-17)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *