Helsearbeidere lover å nekte plikten til å rapportere ulovlige innvandrere i en kampanje

Regjeringen (M, KD, L) og Sverigedemokraterna kom med en rekke politiske ambisjoner før regjeringen ble dannet i oktober, samlet i den såkalte Tidö-avtalen, oppkalt etter hans underskrift under et møte på Tidö slott.

Et par punkter vedrørende helsevesenet har imidlertid blitt møtt med sterk kritikk fra flere helseprofesjoner. Det ene er at myndighetene må ha ansvar for at personene de kommer i kontakt med har en juridisk rett til å oppholde seg i Sverige. Kritikere sier det skaper et rapporteringssystem der helsepersonell kan bli tvunget til å rapportere papirløse, noe som igjen kan skremme dem bort fra å søke omsorg.

Mer enn 4000 helsearbeidere støttet forøvrig en oppfordring i desember der de avviste flere forslag til Tidö-avtalen, som de beskrev som «rasistiske og direkte udemokratiske». Et av forslagene de gjorde opprør mot var å fordømme illegale innvandrere.

I tillegg gikk Saco-forbundet imot forslaget i en debattartikkel i svensk avis nylig. De mener det strider mot yrkesetikken til profesjonene og ikke hører hjemme i det svenske demokratiet.

Og det er nettopp på dette punktet en ny anke nå behandles. Gjennom den kan helsepersonell få tilgang til en nettside, signere og sende inn signaturen sin ved å klikke på knappen «Jeg lover aldri å skrive inn udokumenterte pasienter», som gjelder «uavhengig av hvordan lovene endres».

kampanjenettstedet arrangørene skriver at en pasients juridiske status er et migrasjonsspørsmål og ikke et medisinsk. De mener rapporteringen strider mot etablert helseetikk. «Hvis vi begynner å rapportere, vil det skade tilliten til helsevesenet og få folk til å avstå fra å søke nødvendig omsorg,» skriver initiativtakerne.

Kampanjen går derfor lenger enn bare å kritisere Tidö-avtaleforslaget. Det begynte 9. mars, og når dette skrives (13. mars) har det fått nesten 1300 underskrifter.

Gründerne er helsepersonell som spesifiserer at de ikke tilhører noen politisk, fagforening eller annen organisasjon. De har ingen offisielle talspersoner, men i et e-postintervju med SVT nyheter en anonym gründer skriver at «vi trenger ikke flere urimelige krav fra politikere. Hvis loven endres, har vi tenkt å bryte den. Vi spesifiserer ikke våre pasienter».

Helseminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har tidligere blant annet understreket i Läkartidningen at forslaget bør utredes med særlig vekt på unntak for for eksempel helsevesenet. Han viser til at Tidö-avtalen sier at unntak fra meldeplikten skal utredes gjennom det som kalles «smertefulle verdier», som kan være i helsevesenet.

På spørsmål fra SVT om hvorfor anken settes i gang til tross for muligheten for helsefritak, svarer en av gründerne: «Det gjenstår å se. Vi føler det er viktig å presisere at vi aldri vil identifisere våre pasienter. Det er behov for forberedelse mot forslaget.»

Les også:
Tusenvis av helsearbeidere protesterer mot ulike forslag i Tidö-avtalen
Rift mellom Tidös partier om å begrense tolkestøtte i redigert

Lakartidningen.se

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *