Ghana er først i verden til å godkjenne den nye vaksinen, som gis til barn i alderen fem til 36 måneder, gruppen som har størst risiko for å dø av malaria.
Universitetet håper dette er det avgjørende første skrittet for å gjøre vaksinen allment tilgjengelig for afrikanske barn.
Professor Adrian Hill beskriver kunngjøringen som kulminasjonen av 30 års arbeid ved universitetet for å produsere en «svært effektiv vaksine som kan produseres i relevant skala for landene som trenger det mest».
Vaksinen har vist lovende i kliniske studier på små barn, med 77 % beskyttelse mot sykdommen, som dreper mer enn 600 000 mennesker hvert år, de fleste av dem barn.
Legemiddelgiganten GSK mottok en annen malariavaksine som ble anbefalt av Verdens helseorganisasjon i fjor, som har blitt gitt til én million barn. Men den vaksinen har en beskyttelsesgrad på 60 % og avtar betydelig over tid til tross for boosterdosen.
Vanskeligheten med å utvikle en effektiv malariavaksine skyldes blant annet at malariaparasitten går gjennom ulike stadier i løpet av sin livssyklus. Parasitten endres deretter når den kommer inn i menneskekroppen. Når man utvikler en malariavaksine, må forskerne bestemme hvilken del av parasittens livssyklus vaksinen skal målrettes mot.
Medisinsk tidsskrift 16-17/2023
Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-04-19)
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»