Mangelen på omsorgsplasser har forverret seg år for år, slik at pasientsikkerheten ikke lenger kan garanteres. Det sa Ivos administrerende direktør Sofia Wallström da hun i januar presenterte fjorårets dypdykk i situasjonen på landets sykehus. Ingen av de 27 reviderte sykehusene oppfylte kravene til god pleie og myndigheten ba derfor alle sykehus om å opplyse om hvilke tiltak de hadde gjort og tenkt å gjøre. Läkartidningen ba om alle svarene som er mottatt så langt fra regionene og mottok dokumenter og handlingsplaner fra til sammen ti regioner eller sykehus. Mens mange sier de deler Ivos syn på at mangelen på omsorgsplasser er problematisk, protesterer mange mot måten Ivos evalueringer har blitt gjennomført på.
Danderyd sykehus er et av de mer irriterende. I følge Ivos kritiske avgjørelse er det «mer regel enn unntak at rutiner og stillingsbeskrivelser ikke kan følges, noe som fører til at pasienter ikke får eller risikerer å ikke få dekket sine pleie- og pleiebehov.», som administrerende direktør Christophe Pedroletti og Overlege Åsa Lindström Hammar er imot en:
«Av avgjørelsen kan det ikke utledes hvorfor Ivo kom til konklusjonen», skriver de og understreker at utsagnet ikke stemmer. De deler heller ikke synet om at «et korridorsted som ofte er i et stressende, støyende miljø uten personvern, alarmenheter eller overvåkingsutstyr ikke oppfyller kravene til god omsorg.» Ifølge Danderyds svar er det umulig «kontinuerlig, til enhver tid, å opprettholde alle pasientplasser i et miljø som er fullstendig beskyttet mot stress, høy støy og med mulighet for isolasjon, alarmanordninger eller overvåkingsutstyr». Heller ikke alle pasienter trenger «disse tilstandene urimelig høye», skriver Christophe Pedroletti og Åsa Lindström Hammar. De så også kritikken om at «rutiner for sykepleievakter og avgangskontroll ikke brukes rutinemessig». »Sykehuset ønsker å presisere at dette ikke betyr at rutiner for sykepleievakter og avgangskontroll ikke blir brukt i det hele tatt. Rutiner følges, men ikke alltid rutine i tilfelle overbelastning».
Region Västernorrland, som er bøtelagt på grunn av mangel på sykepleieplasser ved Sundsvall sykehus, inntar et mer filosofisk standpunkt. I svaret Ivo fikk i fjor høst, skriver midlertidig direktør for helse og helse, Kjell Norman, at det i teorien er mulig å tilfredsstille i hvert fall noen av Ivos ønsker om et bestemt antall omsorgsstillinger, ved å lage et større program. Endringer. Et klart større innslag av helgearbeid for sykepleiere vil være en slik tenkelig omstilling. – Vurderingen så langt har imidlertid vært at et slikt veivalg vil innebære en betydelig risiko for at flere ansatte velger å avslutte arbeidsforholdet med påfølgende risiko for forstyrrelser i kontinuitet og kapasitet på omsorgsavdelingene. push for en slik strategi vil medføre svært store pasientsikkerhetsrisikoer.» Kjell Norman skriver også at en langsiktig løsning på mangelen på omsorgsplasser tar tid, fordi arbeidsmetodene må endres:
»Regionen som arbeidsgiver og hovedansvarlig står for en vanskelig balanse her. Med andre ord: må pålegget følges for enhver pris eller er det grunn til å forsøke å opprettholde og utvikle personalet på sykehusets langtidsavdelinger?«
Andre steder er det helt andre deler av Ivos vurdering som blir kritisert. Region Halland ser et avvik mellom deres statistikk og Ivos konklusjoner. Regionen siterer blant annet Hallens folks høye tillit til sykehuset, relativt lave nivåer av overbefolkning i somatisk sykehusomsorg, og Sveriges laveste nivå av helserelaterte infeksjoner rapportert på sykehus. Dessuten viser ikke Ivo til ofte brukte svenske kilder i sin avgjørelse og mangler også en nylig publisert vitenskapelig artikkel om omsorgsplasser og sysselsetting i Sverige, skriver regionen. Derfor er det fare for «seleksjonsskjevhet» dersom Ivo avsto fra å foreta en systematisk litteraturgjennomgang for å underbygge resonnementet og konklusjonene, sier Region Halland.
I likhet med Danderyds sykehus er det også uklarhet om hva Ivo egentlig mener. Ivo kritiserte blant annet at pasienter ikke får behandling innen rimelig tid, uten å spesifisere hva rimelig tid er. Det samme problemet kan finnes i flere punkter i vedtaket:
«Ivos kritikk av «manglende planlegging og styring» oppleves som utbredt og vanskelig for Region Halland å ta tak i fordi det ikke finnes en beskrivelse av hva som menes med plan- og styringsmangler, skriver regionen.
Medisinsk tidsskrift ba Ivos pressetjeneste om kommentar til kritikken. Ettersom sykehustilsynet fortsatt pågår, ønsker ikke tilsynet å gå i detalj på svarene som er mottatt så langt. »Myndigheten vil komme tilbake innenfor rammen av det respektive tilsynsvedtaket. Ivo har foreløpig ikke oppsummert de mottatte dokumentene og har derfor heller ikke trukket noen konklusjoner i det hele tatt», skriver pressetjenesten.
Les også:
Norrbottens tiltak er ikke nok: Ivo krever invitasjon
Eksempler på tiltak som regioner har iverksatt eller har til hensikt å gjøre:
Danderyd sykehus:
- Veiledende vedtak for åpning av akuttdiagnostisk avdeling innenfor akutthelsetjenestens operasjonsområde
- Alarmtrente leger for raskere strøm inn og ut av legevakten
- Introduksjonsopplæring for alle leger plassert i akuttmottaket
Gävleborg-regionen:
- Våren 2023 trainee-introduksjon med to nyutdannede sykepleiere som tjenestegjør på sykepleieavdelingen og akuttmottaket
- Tilbyr pedagogiske tjenester, samt spesialsykepleierassistent og spesialsykepleier
- Fortsatt implementering av Min vård Gävleborg digital løsning
Region Halland:
- Revisjon av Legevaktens lokaler for å skape flere og bedre behandlingsrom
- To prosjekter for bedre identifisering av mistenkte osteoporotiske brudd/diagnostisering av nyresvikt, for å redusere behovet for sykehusbehandling og søkepresset på legevakten
- Manualen har blitt bredt introdusert i sykehusomsorgen for å støtte forebyggende behandling og dokumentasjon i somatisk sykehusomsorg
Norrbotten region:
- Samarbeidet med kommuner er styrket for å sikre hjemreise for utskrivningsklare pasienter
- Egentriage i Sunderby sykehus legevakt for visse kategorier av pasienter
- Etablering av ansvarlig overlege i akuttmottaket for innledende medisinske vurderinger og vedtak
Region Skåne:
- Aktiver midlertidig tjenesten annenhver helg som utrykning
- Avklaring av regionfunksjonen for offentlig ansatte på vakt og for distriktsleger
- Aktivt arbeid for å redusere langtidssykefraværet
Sør sykehus:
- Studiestipendtilbud til spesialistutdanning for sykepleiere og pleieassistenter
- Ombygging for å øke antall mellomomsorgs- og observasjonsposter
- Gjennomgang av funksjonen Care Site Coordinator
Sörmland-regionen:
- Gjennomgang av felles avrundingsrutiner for hele sykehuset i samarbeid med sykehusstyre – siktemålet er at runder skal være gjennomført før kl 12.00 både hverdager og helger
- Større medisinsk kompetanse på legevakten for kortere saksbehandlingstid og redusert behov for innleggelse
- Spesielle sykepleievakter for skrøpelige pasienter i Akuttmottaket
Region Värmland:
- Etablering av apotektjenester
- Innføring av antibiotikarotasjon
- Etablering av pleiestillinger, som er bemannet med pleieassistenter
Region Västernorrland:
- Bruk Ledelsessykepleiere til å støtte nye kolleger på avdelinger
- Forsøke nyansettelser og søk å utvikle utviklingsmuligheter for ansatte
- Fjern pristaket for utleiepersonalet
Region Örebro fylke:
- Evidensbasert ledelse introduseres, med årlig gjennomgang av faktiske behov og opprettelse av en overordnet produksjonsplan for omsorgsfasiliteter.
- Kliniske farmasøyter, som utfører noen av sykepleiernes oppgaver, har blitt introdusert på eksperimentell basis
- Lyspleieavdelingen starter opp i mars eller april
Kilde: Svaret fra det respektive sykehuset/regionen til Ivo
Lakartidningen.se
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»