– Blant annet innen energi- og sikkerhetspolitikk ble de tvunget til å gjøre store kurskorreksjoner, etter å ha feilvurdert Russland fullstendig, forteller en av de ledende tyske sikkerhetspolitiske ekspertene, Frank Sauer, til nyhetssiden Svenska Yle.
Nøyaktig ett år har gått siden kansler Olaf Scholz holdt sin historiske tale til den tyske forbundsdagen mandag 27. februar.
Russlands angrep på Ukraina og alt det innebar, har Scholz stemplet med begrepet Zeitenwende, et historisk vendepunkt, skriver nyhetssiden Svenska Yle.
Verden har endret seg
Ifølge kansleren var ikke verden hva den pleide å være.
Begrepet Zeitenwende, som ble kåret til årets tyske ord, er blitt synonymt med alt Tyskland nå er tvunget til å gjøre for å rette opp feilene i en russisk politikk som har gått helt galt i flere år.
Invester i sikkerhet
Det handler om alt fra å bryte energiavhengigheten av Russland, til å støtte Ukraina med våpen. Og sist men ikke minst, etter en lang pause, tilbake for å satse på egen sikkerhet og forsvar.
– Ett år senere er vi fortsatt ikke så langt på vei som vi burde vært eller så mange ønsker at vi skal være, sier sikkerhetspolitisk ekspert Frank Sauer ved Bundeswehr-universitetet i München til det svenske nyhetsnettstedet Yle.
«Må vurdere bakgrunnen»
Forsker Frank Sauer påpeker imidlertid at man samtidig må ta hensyn til punktet Tyskland startet hele prosessen fra.
Ifølge ham handler dette ikke bare om den historiske ballasten fra andre verdenskrig og andre halvdel av 1900-tallet, men også om utviklingen etter slutten av den kalde krigen.
– I Tyskland har det siden 1990-tallet vært vanlig å bruke ordtaket om at vi er omgitt av venner. Ideen om at man måtte forsvare et territorium har i løpet av tiårene for befolkningen generelt blitt en idé som ikke lenger eksisterte.
Ifølge Sauer må man derfor ha en viss forståelse for at en del av befolkningen synes alt går for fort.
– Personlig føler jeg fortsatt den største fortvilelse over alle tidkrevende prosesser og kompliserte strukturer som kunne tilpasses fredstidsforsvar, men som ikke er tilpasset dagens situasjon, fortsetter Sauer mens Svenska Yles utsending møtes i anledning sikkerhetskonferansen i München. .
Et år med improvisasjon
På sikkerhetskonferansen i midten av februar var fortsatt støtte til Ukraina en av de mest sentrale sakene.
Presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, sa blant annet at det må sikres at Ukraina får ammunisjonen landet trenger, og derfor må Europa øke produksjonen.
Frank Sauer ser spesielt på ammunisjonsspørsmålet som det perfekte eksempel på hvordan folk ennå ikke har tilpasset seg den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen.
Kilde: Svenske Yle
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»