I 2018 ble strukturavtalen presentert som skal føre til sammenslåingen mellom ÖoB og Europris.
Europris kjøpte i en tidlig fase 20 prosent av ÖoBs aksjer samtidig som Runsvensgruppen, som eier ÖoB, fikk 2,6 prosent av aksjene til den norske rabattgiganten.
I en andre fase ville Europris få fullmakt til å kjøpe de resterende aksjene i ÖoB, men dette trinnet ble aldri fullført. I stedet havnet selskapene i strid med hverandre.
Eieren av Runsvensgruppen, familien Svensson, ønsker nå å avslutte sammenslåingen og avslutte handelen. Det opplyser Oskar Svensson, styreleder i selskapet Bransjen i dag.
– Vi hadde stor tro på denne avtalen og på konsolideringen mellom Europris og ÖoB. Men historien, perioden og kontroversene gjør at vi ikke lenger kan stå bak den, sier han til avisen.
Partene bestrider prisen på ÖoBs gjenværende aksjer, som angivelig er basert på selskapets justerte resultat for 2019.
– Fra vårt ståsted er det ganske enkelt å finne riktig EBITDA, men det viste seg at vi ikke har konsensus, sier Oskar Svensson.
Runsvenss-gruppen mener nå at selve opsjonen ikke lenger er gyldig.
– Vi har gjort flere forsøk opp gjennom årene for å finne en slags løsning, men det har ikke fungert og vi mener nå at opsjonen har gått ut.
Oskar Svensson sier til Dagens industri at opsjonen ville blitt utøvd i 2020 – det er nå 2023.
– Og det at opsjonen har gått ut er kun en konsekvens av handlingene til Europris.
LES OGSÅ: Hodepinen til den nye konsernsjefen i ÖoB: samarbeidet med Europris sprekker og må prøves i retten
Som et resultat har Europris nå tatt saken til et norsk voldgiftspanel for å tvinge Runsvensgruppen til å selge de resterende aksjene.
– Hvis Europris vinner mot moten, står vi overfor mange år med kontrovers, det er vi enige om. Så de står potensielt overfor oppkjøpet av et selskap i et annet land som har vært familieeid i mer enn 50 år, og det er klart at når både eieren og selskapet er svært tvilende til den strategiske begrunnelsen, blir det et ekstremt vanskelig oppkjøp, sier Oskar Svensson.
En avgjørelse fra voldgiftspanelet er ventet i tredje kvartal i år.
– Prosesser som dette tar lang tid å komme frem til, og for oss er varighet nøkkelen. Vi synes det er helt urimelig at en avtale kan vare så lenge og holde selskapet vårt i et slags limbo, sier Oskar Svensson.
Bransjen i dag skriver at situasjonen vanskeliggjøres av at et første skritt i avtalen allerede er tatt med sammenveving av eierbånd innenfor den, og at partene har startet samarbeid på ulike områder, som for eksempel kjøp, når det første trinnet i avtalen ble inngått i 2018.
– Dette er ikke personalisert på noen måte, men det er to selskaper som har inngått avtale og så er det en operativ og taktisk hverdag i dette som man må forholde seg til, sier Oskar Svensson.
Samtidig har ikke partnerskapene vært så omfattende som først forventet.
– Det er et stort potensiale der, men vi har ikke på langt nær nådd det og det er ingenting som tyder på at det går i riktig retning og vi mener at det må være klarhet i eierspørsmålet først, fortsetter han.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»