Apotekskandalen vokser: Mer enn 100 apotek avslører kundekjøp for Facebook – Nyheter (Ekot)

Ekot fant mer enn 100 nettsteder registrert som apotek over hele Europa som lar Facebook samle inn detaljert informasjon om hva kunder gjør og hvem de er.

Dette gjøres via et sporingsverktøy, en såkalt pixel, som tilbys av Facebook og som apotek bruker uten godkjenning fra kundene.

For eksempel, i et av Italias største nettapotek for reseptfrie produkter, får Facebook vite at vi legger en HIV-test, en graviditetstest og tabletter for tarmproblemer i handlekurven. Når vi gjennomfører kjøpet får Facebook også vite navnet vårt og vår e-postadresse og telefonnummer.

Fra et tysk apotek Facebook-pikselen samler lenker der det er tydelig hva vi har lett etter, at vi har startet potensrådgivning og at vi ønsker å kjøpe Viagra. Også her får Facebook informasjon om hvem vi er.

Bedrifter som deler informasjon med Facebook på denne måten, gjør det ofte for å nå de samme personene med målrettet annonsering i sosiale medier.

På e-post til Ekot Eieren av Facebook Meta viste til sine regler, som sier at annonsører ikke kan dele informasjon om folks helse med dem.

MEP Paul Tang er enig i at apotekene har et ansvar, men mener Metas svar viser at selskapet prøver å unndra seg ansvaret.

– Dette er den typiske Meta, som prøver å avverge ansvar. Men de gir dette alternativet. Så de er også ansvarlige, sier han.

Meta har det også sa at de har et filter bygget for å oppdage og eliminere informasjon som kan være sensitiv.

Ekot spurte Meta hvor ofte filtrene deres fanger opp sensitive data og om, og i så fall hvordan, de bruker denne informasjonen.

Meta har ikke svart på dette, men skriver i en e-post at filteret ikke kan «fange opp alt til enhver tid».

Etter ekkoet i fjor rapporterte hvordan svenske apotek brukte Facebook-pikselen, den svenske personvernmyndigheten har startet flere årvåkenhetssaker mot enkeltapotek som fortsatt pågår.

Men Paul Tang mener Facebook også bør rapportere til databeskyttelsesmyndighetene i hvert land.

– Jeg ser på dette som en personopplysningshendelse. Så jeg synes de burde rapportere det, i det minste til datatilsynet.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *