Prisen på svensk bensin stuper til et lavpunkt i elleve år, skriver Expressen. Etter onsdagens 35-timers fall koster en liter 12:28 SEK, ifølge veiledende priser på bemannede stasjoner. Samtidig reduseres dieselen med 30 timer til 13:38 SEK.
Etterspørselen etter råolje har falt kraftig i kjølvannet av koronakrisen. Oljeprisen nådde nye laveste nivåer på mandag, etter rapporter om at de amerikanske lagrene er i ferd med å bli fulle. Prisen på amerikansk WTI-olje falt deretter negativt da oljeselskapene måtte betale 37 dollar for å kvitte seg med et fat olje. Europeisk Brent-olje gikk også betydelig ned tidligere i uken.
«Det vil ha stor betydning for norsk økonomi»
Norge er et av landene som risikerer å bli hardt rammet økonomisk av den vanskelige oljesituasjonen. Mange nordmenn er sysselsatt i oljeindustrien, og rundt 40 prosent av landets eksportinntekter kommer fra oljeproduksjon, ifølge Thina Saltvedt, norsk oljeanalytiker i Nordea i SVTs Morgonstudion.
– Mest av alt går dette ut over inntektene til norsk økonomi, sier han.
Det Norske Oljefond, som er et statlig pensjonsfond, forvalter landets oljeinntekter. Etter hvert som oljeprisen faller, vil fondets avkastning trolig krympe, ifølge Thina Saltvedt.
– Oljefondet vil også gå til å dekke Norges pensjonsforpliktelser i fremtiden, så det vil ha stor betydning for norsk økonomi, sier Thina Saltvedt.
Du ønsker å bli mindre avhengig av olje
Den nåværende oljekrasjen er den tredje som rammer landet på tolv år. Ifølge Thina Saltvedt undersøker norske myndigheter nå hvordan landet kan bli mindre avhengig av olje.
– Vi ser på om vi kan bruke kunnskapen og teknologien som finnes i oljeindustrien til for eksempel å produsere fornybar energi.
Vanskelig situasjon for USA
Også verdens tre største oljeprodusenter, USA, Russland og Saudi-Arabia, er rammet av den ekstreme prissituasjonen. President Donald Trump kunngjorde tirsdag at USA subsidierer kjøp av 75 millioner fat olje, men til tross for dette er landet den oljegiganten som risikerer de største konsekvensene av koronakrisen, ifølge Samuel Ciszuk, analytiker i ELS Analyse.
Nå er det ventet et krisemøte innad i OPEC-landene, men Samuel Ciszuk ser ikke slutten på oljeproblemet.
– Det er veldig vanskelig å si, men likevel ikke i løpet av dette året, sier han.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»