VM i langrenn arrangeres i Estland tirsdag, da skal like konkurransevilkår for sauehold testes for første gang. Dette betyr at alle nasjoner må bruke de samme verktøyene og produktene.
Målet med prosjektet er å kutte kostnader og redusere ressursgapet mellom store og små nasjoner, skriver NRK.
For svensk side vil dette bety en betydelig reduksjon i pressepersonalet og ballebilen blir hjemme. Kun fire fektere skal til Estland, på en vanlig verdenscuphelg er det opptil ti fektere.
De skal jobbe sammen i et treningsstudio
De aktive spillerne kan også ha med seg et begrenset antall ski og fekterne må bruke en bestemt type produkt som arrangøren leverer til landslagene.
– Det blir en fluorfri gjeting, vi skal bruke disse produktene på en spesiell måte og vi skal gjøre det sammen med andre nasjoner i et stort treningsstudio, slik jeg forstår, sier Petter Myhlback til SVT Sport.
Så får du se hva alle andre holder på med, pleier du å være ganske hemmelighetsfull?
– Ja, men siden det er en begrensning på metoder og produkter, er det egentlig ingen hemmeligheter.
Hvor mye mer komplisert vil det være for deg?
– Jeg tror ikke det blir så mye mer komplisert, det er en enklere måte å jobbe på, det blir krystallklart hva vi skal gjøre, nå har vi en million forskjellige metoder og alternativer vi kan justere skiene etter, jeg tror dette vil bli en ganske søt helg for oss gjetere.
«Denne urettferdigheten er ikke forhandlet bort»
Myhlback sier at dette er en interessant tilnærming, men den tar ikke opp det grunnleggende problemet med valgdominansen til store nasjoner.
– Den store grunnleggende fordelen som store nasjoner har er at du har basismaterialer som er veldig gode og ensartede og det er ikke noe bedre av det, at urettferdighet ikke forhandles, vi har veldig gode ski med oss i Tallinn, men produktene og metodene blir det samme, sier han og fortsetter:
– Det ene jeg er helt sikker på er at fremtiden blir fluorfri, så om vi er klare for det nå eller om et år eller to vet jeg ikke.
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»