Det vil være et monumentalt svik fra regjeringens side å fortsette med en politikk som øker karbondioksidutslippene. Dette skriver hundrevis av forskere i et debattinnlegg.
– Vi kan ikke bare sitte og vente når ingenting skjer, sier professor Line Gordon, en av de 531 underskriverne, i en kommentar til SMB.
Kunngjøringen er publisert i Kveldsavisen OG Dagens samfunn i løpet av torsdagen. Det har samme tema som de store utlysningene fra forskningsmiljøet og industrien som har vært det siste halvåret, se eksempler Her OG Her.
Budskapet er at svenske topppolitikere i regjering og riksdag må ta ansvar for den stadig mer presserende klimasaken. Prioriter deretter en politikk som gir raske utslippsreduksjoner.
Dagens regjeringspolitikk – lavere drivstoffavgift, redusert rabattplikt, opprettholdt reisefradrag for bilpendlere og en rekke andre endringer – betyr akkurat det motsatte.
Og uten tvil er denne ukens innlegg fra store deler av det svenske forskningsmiljøet enda litt mer optimistiske enn før:
Sverige har ikke bare mistet fart i overgangen. Vi har faktisk økt utslippsraten. I vår siste appell skrev vi forskere at vi er desperate og sinte. Det er den rimelige reaksjonen når vi står overfor en massiv krise, men ignorerer forskningen om hvordan krisen kan håndteres. Hvis det fortsetter i samme retning, vil lederens svik være monumentalt. Dommen blir streng; du kan ikke si at du ikke vet, de tordner mot Kristersson-regjeringen.
Line Gordon, direktør ved Stockholm Resilience Centre, sier til SMB at forskernes frustrasjon øker jevnt og trutt når situasjonen er så akutt. Hun er personlig svært bekymret over situasjonen og påpeker at den strenge dømmekraften fra regjeringen også var fremtredende i vedtaket til Klimapolitisk råd. forhold nylig.
«Samfunnet generelt er bekymret for klimasituasjonen»
Han tror ikke interessen for klimaspørsmålet har avkjølt seg i storsamfunnet på samme måte som politikken.
– Nei, ser vi på næringslivet er det åpenbart at mange gründere krever klimatiltak fra politikken. Min erfaring er at det er flere i samfunnet som er bekymret i dag, slik politikken står og tramper.
Debattinnlegget tar også for seg at regjeringen selv i et innlegg om Debatt DN rett på slutten av året lovet han en stor klimahøring med ulike sosiale aktører, som skulle finne sted før sommeren. Ingenting har imidlertid blitt hørt siden den gang, til tross for provokasjonene som SMB snakket om.
Invitasjonene har gått tom, sier statsråden
Så sent som tidlig i april gjorde klimaministeren det Romina Pourmoktari (L) en merkelig uttalelse på pressekonferansen om Klimapolitisk råds årsmelding. – Invitasjonene har gått tom, sa han på direkte spørsmål om hvordan det vil gå med regjeringens lovede klimakonferanse.
Men ingen av de 530 forskerne har ennå fått noen, skriver de nå.
Hva er så Line Gordons tolkning av at dette store møtet neppe vil gå som lovet?
– Min tolkning er at regjeringen prioriterer klimasaken for lavt. Og dette er utrolig bekymringsfullt.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»