WWF gir grønt lys til svenske reker – industrien gir tilbakeslag: «Uforståelig»

Hør WWF om hvorfor de anbefaler kanadiske reker fremfor reker på vestkysten.

Det er i den siste fiskeguiden fra Verdens naturfond at nordsjøreken, som fanges i svensk, norsk og dansk farvann, får rødt lys. Det betyr at forbrukerne bør la være å kjøpe og spise reker fanget utenfor vestkysten. De eneste rekene som får grønt lys i guiden og er klassifisert som et godt valg er de som tråles utenfor den kanadiske øya Baffin.

Organiseringen av sektoren, organisasjonen av svenske fiskeprodusenter, er uforståelig.

– Alt ser bra ut med rekebestanden, foryngelsen av den nye bestanden når et all-time high ifølge de nye tallene, sier Peter Ronelöv Olsson.

rødt lys

Nordsjøreken fikk rødt lys fra Verdens naturfond allerede i 2014 og er satt på rødlista ifølge ULS artsdatabase. I 2015 ble den svenske reken MSC-sertifisert og fikk dermed automatisk grønt lys fra World Wide Fund for Nature. Nå har de valgt å se bort fra sertifiseringen og rekene får rødt lys igjen, fordi det antas å være problemer med fisket.

Det er blant annet manglende kontroll og at det fanges mer reker enn kvoten tillater.

Men dette er noe bransjen er uenig i.

– Ser man på vitenskapen som er anerkjent, ser det veldig bra ut for nordsjøreker, sier Ronelöv Olsson.

Positiv utvikling

Hav- og vattenmyndigheten i Sverige er myndigheten som blant annet holder styr på bestandskvoter og estimater. Etter årtusenskiftet gikk nordsjørekene dramatisk tilbake, men bestanden har den siste tiden vist en økende trend.

– Det er en viss mulighet for at bestanden har kommet seg de siste årene, sier etterforsker Bart Adriaenssens til P4 Vest.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.