Viktigere arbeidervelgere for SD enn for S – Arbetet

Tre partier kjemper om tillitsvalgte.

Sosialdemokratene, et parti født fra fagbevegelsen.

Sverigedemokraterna, som overtok LOs gamle lokaler i Almedalen og utropte seg til «Arbeterpartiet – på ordentlig».

Og så Venstrepartiet, hvis partileder Nooshi Dadgostar besøker industrier på samlebånd.

Så hvor viktige er egentlig Labour-velgerne for partiene? Nyere data fra valgforskere ved Göteborgs universitet viser at fagforeningsvelgere var viktigere for Sverigedemokraterna enn for Socialdemokraterna ved det siste riksdagsvalget i 2018. I alle fall gitt andelen basepartivelgere som utgjør gruppen .

Samtidig viser dataene at gruppen har blitt mindre og mindre i velgere fra alle tre partiene de siste årene.

«Gruppe symbolsk viktig for S»

I valget i 2018 var 42% av S-velgerne arbeidere. Tilsvarende tall for Sverigedemokraterna var 46 %. Av Venstre-velgerne var 38 prosent arbeidere.

– Arbeidere er en symbolsk viktig gruppe for sosialdemokrater og viktig å opprettholde, selv når den blir mindre, sier Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet.

Men mens sosialdemokratene trakk seg, vokste de to andre partiene, V og SD, i stedet blant arbeiderklassens velgere ved forrige valg.

Henrik Ekengren Oscarsson argumenterer for at sosialdemokratene kanskje bør hete noe annet, ettersom valggrunnlaget ser så annerledes ut i dag enn før. I noen målinger han og Gøteborgs universitet har gjort, er det flere enn tjenestemenn blant S.

– Kanskje de burde endre navn til sosialdemokratisk embetsparti.

67 prosent stemte på S

Det var annerledes i 1976. Da kom 67 prosent av sosialdemokratenes stemmer fra arbeiderne. Men mye har skjedd.

1990 – Fagforbundets medlemmer er ikke lenger automatisk tilknyttet sosialdemokratene.

2006 – Alliansen vinner valg, etter at Moderaterna lanserte seg som det nye Arbeiderpartiet.

2010 – Sosialdemokratene er ikke lenger det partiet som flertallet av Ap-velgerne føler seg nærmest. Sverigedemokraterna melder seg inn i Riksdagen.

Å ta bare tre ting.

Så hvor viktige er Labour-velgerne i valg? Viktig. De utgjør en tredjedel av velgerne. Når Henrik Ekengren Oscarsson spør velgerne, sier omtrent én av tre at de jobber som fabrikkarbeider. Omtrent én av fem er med i en LO-fagforening, fordi ikke alle er med i en fagforening.

Identiteter påvirker hvordan vi stemmer

Men det er ingen enkel oppgave for partene å fange denne gruppen. Det er ikke lenger så homogent som det en gang var.

Ifølge Henrik Ekengren Oscarsson bærer vi på mange ulike identiteter som påvirker hvordan vi stemmer politisk. Saker styrer mer enn bakgrunn, for eksempel.

Tidligere identifiserte flere seg som arbeidere og derfor som åpenlyse sosialdemokrater. Nå spiller fakta og profesjonell identitet mye mer inn. Du kan tenke på deg selv mer som en sykepleier enn en arbeider.

– Det var veldig enkelt en gang og på 1950-tallet var Sveriges klassestemme den sterkeste i verden. Du var arbeider eller kapitaleier, lønnsmottaker eller kapitalist. Vi lever nå i et hyperindividualisert samfunn, forklarer Henrik Ekengren Oscarsson.

Men det hindrer ikke partene i fortsatt å prøve å bringe gruppeidentiteter til live, påpeker han.

– Det er veldig vanskelig for partier å gjøre det i en slik grad at det har mening i et valg. Men du kan definitivt gå rundt og føle deg som en arbeiderklassebeboer hvis ferien minner deg om det.

Arbeidere som jobber

Dagens ungdom misforstår spørsmålet Henrik Oscarsson Ekengren og hans kolleger stiller i sine meningsmålinger. «Du vokste opp i et arbeiderhjem» blir møtt med et «ja!» nesten unisont.

Fordi arbeidsfolk bor i hjemmene sine.

Samtidig er det ifølge Henrik Oscarsson Ekengren, ifølge Henrik Oscarsson Ekengren, flere som ser på seg selv som arbeidere enn faktisk arbeider som arbeidere.

– Vi pleier å kalle det kjærlighetshistorien til en avdød arbeider. De fleste familier har en historie om en bestefar som vokste opp på et jordgulv. Men spørsmålene om klassen er også de mest forhatte i våre meningsmålinger. Det vekker mange følelser.

Nye data om andelen arbeidere ved de tre siste valgene

For å se dette innholdet må du godta informasjonskapsler fra våre tjenesteleverandører.

Fotnote: Disse tallene er basert på selvtillit. Gøteborgs valgforskere måler også på en annen måte: ved å spørre etter personens yrke og så klassifisere det selv ut fra en standard. Da blir det enda færre arbeidere.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.