«Valget av sentrum-høyre-partiet i spørsmålet om regjeringen er stadig tydeligere»

At ambisjonen til Socialdemokratiet er å styre sammen med Senterpartiet har vært tydelig helt siden Stefan Löfven (S) ble partileder. Og etter de siste dagenes budsjettdrama i Riksdagen, kan de ha kommet et skritt nærmere det målet.

Ved å gjøre det helt unikt og ved å ikke stemme for eget budsjettforslag har regjeringen sørget for at Senterpartiet gir grønt lys til et pensjonsforslag som også er forhandlet fram med Venstre. Og som Venstre ser på som en seier. En større garantipensjon var det Nooshi Dadgostar (V) ønsket mest for å la Magdalena Andersson (S) stå som statsminister i fjor høst. Da sa regjeringen nei for ikke å utfordre pensjonsgruppen. Nå blir det virkelighet, takket være en avtale med Senterpartiet.

Jeg har lenge forsøkt å minimere effekten av SD

Det kan virke overraskende gitt Annie Lööfs (C) gjentatte løfter om å holde de såkalte ytterkantene utenfor innflytelse. Men så savner man at det alltid har handlet mest om en ytterkant, aka SD.

Å gjøre det de kunne for å minimere SDs innflytelse på svensk politikk kalte Centerpartiet et idéparti og brakte nye velgere, for det meste kvinner, til storbyene. Men etter at partiet først slapp Magdalena Andersson (S) som statsminister, men så la ned høstbudsjettet, tapte partiet for sosialdemokratene. I den siste SVT/Novus-målingen scorer Senterpartiet 5,9 %, et fall på nesten tre prosentpoeng siden valget og langt fra de 20 % i 2022 som Annie Lööf (C) ønsket som partiets nye leder.

Som alltid er det flere forklaringer på en negativ trend i opinionen, men det er klart at det ville vært ekstremt vanskelig for C å handle en gang til slik at et budsjett fremforhandlet av SD skulle vinne i Riksdagen. Det er en av grunnene til at Senterpartiet har lagt ned så mye krefter i å prøve å finne en måte å unngå å velge mellom de to pensjonsforslagene. Og da resultatet ble avduket på mandag, begrunnet leder C det med sitt kjente fyrtårn:

– Det betyr at det blir minimalt med påvirkning fra Sverigedemokraterna.

Partiet «overskygger» regjeringen

Med det regjeringsåret er Senterpartiets muligheter begrenset. De vil selvfølgelig holde fast ved målet om en «halvveis» løsning, men at S og M inngår et samarbeid etter valget er enda mer urealistisk nå enn det var i 2018.

Derfor vil C-ledelsen sannsynligvis gjøre følgende regnestykke: «å drive en regjering i bakgrunnen» og tvinge den til å gjennomføre reformene den faktisk er imot er ikke bærekraftig. Da er det best å ha all den innflytelsen som statsrådsstillinger gir. Og så lenge moderatene ser for seg et samarbeid med SD, blir sosialdemokratene stående.

Det er splittelse innad i partiet

Et problem er at en slik regjering mest sannsynlig vil kreve en eller annen form for samarbeid med Venstre. For selv om målinger viser at Senterpartiets velgere ville akseptert en slik løsning, er det vanskelig å fordøye for de aktive i partiet. Kanskje kan utsiktene til å styre overskygge splittelsen. Kan man i tillegg hindre at MP og V får ministerposter og signaliserer at en SC-regjering ønsker å holde døren åpen til høyre, kan den interne aksepten øke. Det er absolutt ikke særlig realistisk heller, men for et lite parti som har gjort oppfordringer til samarbeid til sitt mantra, kan det fungere.

Uansett, forrige uke beviste at regjeringen har knyttet C nærmere seg selv. At S, C, V og MP nå vil stemme for samme budsjett er et viktig tegn for en statsminister hvis viktigste akilleshæl er uenighet i eget lag.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.