Utbredt smitte i Norge: forbud mot alkohol og arbeid i hjemmet innført

Omikron-varianten sprer seg raskt i Norge og varianten er mer enn doblet mellom uke 48 og 49. Regjeringen slutter da å servere alkohol på utesteder og innfører en rekke andre tiltak som gjelder fra midnatt til onsdag.og fire uker tidligere.

– Det er ikke mange dagene siden vi innførte nye tiltak, men smitten har økt dramatisk siden den gang, sa Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

Tak for oppgaver og medvirkning

Alle som kan bør jobbe hjemmefra og alle bes holde seg hjemme så mye som mulig og begrense sine sosiale kontakter, men ikke isolere seg. Maksimalt 20 personer har tillatelse til innendørs offentlige arrangementer uten faste plasser og maksimalt 50 personer er tillatt når det er faste plasser.

Maks ti gjester er tillatt i boligen i tillegg til egen husholdning, men i jula og nyttår er det tillatt med inntil 20 gjester samtidig.

Blant annet innføres også krav til munnbeskyttelse ved innendørsarrangementer. Regjeringen ønsker å fremskynde vaksinasjonene og har satt som mål at alle over 45 år får den tredje dosen innen midten av januar.

Ifølge beregninger fra Folkehelseinstituttet, FHI, kan det i løpet av tre uker være mellom 90 000 og 300 000 nye smittetilfeller per dag, med en risiko for mellom 50 og 200 nye sykehuspasienter hver dag, med mindre smittespredning ikke skjer. oppstå. bremse betydelig.

Javascript må være aktivert for å spille av videoer

Smitteverndirektør: «Omikron tar over i Sverige»

Frode Forland, smitteverndirektør i FHI, mener det i denne situasjonen er viktig å få det trygge før det farlige.

– Selv om omicron-varianten viser seg å gi mildere sykdom, er det en risiko for at den sprer seg så vidt i samfunnet at det fortsatt blir en større belastning på helsesystemet, sier han. Aktuell av SVT.

Forland: Omikron tar over etter Sverige

Frode Forland spår at Sverige også vil se stor spredning av omicron og at varianten vil ta over her, samt i Norge og Danmark.

– Man må vaksinere seg så raskt som mulig og bruke nødvendige tiltak for å hindre overbelastning av helsesystemet, sier han om hva som må gjøres i Sverige.

Tove Fall, professor i molekylær epidemiologi ved Uppsala universitet, mener omicron har redesignet pandemispillplanen fordi varianten er så smittsom. Hun er ikke overrasket over de høye tallene i FHI-beregningene og forventer en økning i forekomsten av omicron også i Sverige.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi hører om en kraftig oppgang neste uke, sier han.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.