Tolv barn ble reddet og to mistenkte menneskesmuglere ble arrestert

Svensk politi har deltatt i og startet et angrep på Filippinene mot et kriminelt nettverk som seksuelt utnytter barn.

En svensk mann skal sone en åtte års fengsel fra og med 2021 for kjøp av voldtekt og grove seksuelle overgrep mot barn fra det aktuelle nettverket på Filippinene. De seksuelle overgrepene ble streamet i sanntid via webkamera og for dette betalte gjerningsmannen menneskehandlerne flere hundre kroner for overgrep.

Men politiets arbeid stoppet ikke ved en fast dom. Gjennom overflødig materiale fra forundersøkelsen fant Elin Nelly, Noas operasjonsanalytiker, en mengde informasjon:

– På harddisken fant jeg flere bilder av filippinske barn. Jeg fikk også noen Skype-aliaser som menneskesmuglere på Filippinene brukte i kontakt med den svenske forfatteren.

Informasjonen ble delt

All informasjon ble delt med Europol og US Police Department Homeland Security Investigations, HSI, som leder kampen mot seksuelle overgrep mot barn live på Filippinene. Svensk politi er avhengig av godt internasjonalt samarbeid for å oppnå suksess, fordi de ikke har mulighet til å opptre alene på Filippinene da landet ligger utenfor det svenske politiets jurisdiksjon.

Det viser seg snart at norsk og australsk politi også har forundersøkelser mot det aktuelle kriminalitetsnettverket. Et intenst samarbeid starter.

– Hvert land bidrar med sin egen viktige brikke i puslespillet. Sammen legger vi puslespillet for å forstå om det er et nettverk eller et enkelt individ, hvilke barn vi bør se etter og hvor mange som sannsynligvis vil være tilstede på tidspunktet for aksjonen, sier Elin Nelly.

Tiltaket ble utført 14. september av det filippinske politiet i samarbeid med HSI. Sverige og Norge var representert i form av nordlenken til Manila, Bente Manger, som dokumenterte hele innsatsen. De tolv redde barna, gutter og jenter under 18 år, ble tatt hånd om av sosialarbeidere og vil bli innlagt på barnehjem og få gå på skolen. To mistenkte menneskesmuglere ble pågrepet på stedet fordi de risikerer å bli dømt til lange fengselsstraffer.

Kynisk handel

Elin Nelly kommenterer det vellykkede arbeidet:

– Det er en ekstremt kynisk handel av de fattigste og mest sårbare barna. At Politimyndigheten gjennom en relativt liten innsats kan bidra til å oppdra barn på den andre siden av kloden uten seksuelle overgrep, utgjør virkelig en forskjell.

Nå er det et spørsmål – sammen med Norge og USA – å behandle informasjonen som kommer etter tilslaget, for å åpne nye undersøkelser.

– I alle tidligere tilslag har vi dessverre funnet nye svenske forfattere ved analyse av beslagene, så jeg antar at vi snart har flere svenske undersøkelser.

Overskuddsmaterialet skal bearbeides
Arbeidsmodellen for deling og behandling av overflødig materiale fra forundersøkelser bør respekteres:

– Ved all grenseoverskridende organisert kriminalitet må vi gjøre dette, men det er gjort for lite tidligere. La oss nå se hvor godt resultatet kan bli når vi gjør det.

Elin Nelly har lang erfaring med menneskehandelskriminalitet. Siden 2019 har hun jobbet i Noa for å bekjempe internettrelaterte seksuelle overgrep mot barn.

– Det er ingen grunn til å anse disse forbrytelsene som mindre alvorlige enn om de hadde skjedd innenfor de svenske grensene. Det er fortsatt et lite barn som er solgt.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.