Testuke avgjør kritisert avgjørelse om fluorvalla | fastlege

Et av de heteste temaene i forkant av det internasjonale skiforbundets kongress i Milano var hva som vil skje med forbudet mot myse med fluor. Temaet skapte debatt fordi det nylig ble gjennomført tester i svenske Bruksvalarna og norske Sjusjøen, hvor flere internasjonale vegglengde- og skiskytterlag fant det lett å lure kontrollapparatet.

Svensk-lengdesjef Lars Öberg, som også er medlem av Fis lengdekomité, sier han fikk informasjon om at saken imidlertid aldri var på agendaen i Milano. FIS må ha forstått at det ikke var mulig å fatte vedtak om forbud uten et pålitelig kontrollsystem.

Engangsprøveuke

I stedet tok saken en ny vending.

Alle de store langrenns- og skiskytternasjonene er invitert til en uke med testing i Ramsau, Østerrike, fra 13. til 17. juni. Der vil begge idrettene delta sammen med siste nytt på kontrolleren.

Lars Öberg mener det er et unikt og ekstraordinært tiltak etter tidligere tester og vedtak som er suspendert.

– Ja, det er det, absolutt. Jeg vet ikke om de har gjort lignende ting før og det er bra at de samarbeider. Dette fluorforbudsproblemet er like aktuelt i både lengde og skiskyting, sier Öberg.

– På svensk side så vi at det var behov for å forbedre og utvikle testapparatet rundt fluorforbudet.

Kontrollenhet pågår

TT: Har du fått noen tegn på at produsentene av kontrolleren har kommet med nyheter som skal presenteres i Ramsau?

– De validerte og gjorde endringer på testapparatene for å gjøre det så bra som mulig. Det er nye tiltak som er gjort for å kunne prøve det igjen sammen med vegglaget til langrenn- og skiskytinglandslaget.

Hvis testuken i Ramsau blir vellykket, er det mye som tyder på at FIS-styret vil ta en formell beslutning om et fluorforbud innen slutten av sommeren eller tidlig på høsten.

TT: Hvordan jobber det svenske skiforbundet for å sikre at kontrollsystemet fungerer også på nasjonalt nivå, da det kan være vanskelig å få disse testmaskinene raskt til svenske konkurranser?

– Vi må finne en sikker testprosedyre som hindrer juks. Mer kan jeg ikke si, sier Lars Öberg.

Det er stor enighet om forbud mot de aktuelle fluorfyllingene, men så langt har det ikke vært en fungerende kontrollenhet.

+ Fluordaler i ski som inneholder PFOA-verdier som er for høye, tar lengre tid å brytes ned i naturen og er forbudt i henhold til EUs regelverk.

+ I påvente av et formelt forbud og effektive inspeksjoner ble det undertegnet en avtale mellom nasjonene i Det internasjonale skiforbundet (Fis) sommeren 2021 om ikke å bruke fluor. Men den siste sesongen har det fortsatt vært bruk.

+ IBU (International Biathlon Federation) anerkjente at det er tilfeller hvor gjeldende type vegg har blitt brukt. IBU har siden også tatt en formell beslutning om forbudet.

+ I løpet av vårvinteren 2022 har flere internasjonale langrenn- og skiskytterlag funnet ut at det er lett å lure kontrollmaskinene.

+ I mai tok ikke FIS noen beslutning om forbudet i forhold til Milano-kongressen.

+ En uke med internasjonale tester for de viktigste langrenns- og skiskytingnasjonene arrangeres i Ramsau, Østerrike fra 13. til 17. juni. Da kan kanskje spørsmålet om pålitelige kontroller løses.

+ Fluorveggen fungerer først i skitne og fuktige områder.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.