Tariffavtaler gjelder for personlige assistenter til Brukarkooperativet JAG: «Seier» – Arbeidet

«Det faller sammen», rotet Johanna Olsson til venninnen sin da de prøvde å bestille time, men jobben kom i mellom. En tid senere meldte han seg ut av Brukarkooperativet JAG.

Da Arbetet undersøkte arbeidsforholdene til assistentene i fjor vår, fortalte han om stresset han opplevde.

Johanna Olsson ble ansatt som personlig assistent i JAGs aksjeselskap, men hadde samtidig et «non-profit oppdrag» for å lede blant annet planlegging og ledelse av pågående arbeid.

Selskapet har gitt noen av sine nærmere 4000 medhjelpere slike oppdrag gjennom den ideelle foreningen som eier serviceselskapet. Gebyret er betalt, men nivået er ikke tariffregulert. Heller ikke andre avtaleregler, som for eksempel arbeidstid, gjaldt for den delen av arbeidet.

Nå skal alt følge tariffavtalene

Kommunal har det siste året etter Arbetets gjennomgang forhandlet med JAG og nå er det inngått en avtale som endrer vilkårene for assistenter som fortsetter å jobbe.

All informasjon skal være ansatt i aksjeselskapet – og omfattet av tariffavtalen.

Johanna Olsson sier det hun håpet på er oppnådd.

– Det er bra det er over. Jeg føler at det virkelig er en seier på alle måter, men nå er jeg veldig sliten.

Han tror ikke det hadde skjedd hvis det ikke hadde stått i avisen og mener det var verdt å bearbeide.

– Ettersom det var veldig vanskelig å forlate både pasienten min og kollegene mine, følte jeg at jeg måtte gjøre det fordi det til slutt ville være verdt det.

Nære avstemminger

Kommunals ombudsmann Lia Scheding, som ledet de sentrale forhandlingene sammen med kollega Lars-Sture Johansson, sier den nye modellen vil gjelde fra begynnelsen av året og at det da vil bli tette avstemminger for å se hvordan endringene .

Hun sier jeg har beveget meg mer enn hun turte å håpe fra starten av.

Hvilken forskjell gjør dette for personlige assistenter som har slike stillinger i JAG?
– Alt skal være i én ansettelse og derfor skal tariffavtalens arbeidstidsregler og reglene om variabel godtgjørelse med mer respekteres.

Det viktigste er å endre vilkårene

Johanna Olsson vil også få 70.000 SEK i kompensasjon med handelen, men det viktige for henne var å endre vilkårene.

Han sier endringen er nødvendig selv om det ville vært som jeg sa tidligere til Arbetet – at assistenter i utgangspunktet kan tjene mindre penger med en modell som denne.

– Selv om du skulle få mindre penger, har du så langt ikke hatt noen rettigheter når du hadde disse avtalene. Og jeg synes det er verdt mer.

I: Forringelse for alle

Arbeidet henvendte seg til Brukarkooperativet JAG for intervju, men mottok en skriftlig kommentar fra president Linda Forzelius som svar.

Han skriver at jeg, akkurat som før, ser at endringene vil bety forverring for både Brukarkooperativets og Kommunals medlemmer.

– Det er uforståelig for oss at Kommunal drev denne problemstillingen med bevissthet om de negative konsekvensene for de berørte veilederne, fortsetter han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.