SVERIGE: Slik kan du utforme vaksinasjonsplanen for apekopper

SVERIGE: Slik kan du utforme vaksinasjonsplanen for apekopper

Verdens helseorganisasjon, WHO, klassifiserer apekopper som en internasjonal trussel mot menneskers helse.

Viruset har spredt seg globalt. I løpet av kort tid ble det ifølge SVT Nyheter rapportert om 16.000 tilfeller i 74 land. Fem mennesker døde.

Finnes det en vaksine?

I Sverige har stemmen blitt hevet for å sette i gang en global vaksinasjon mot viruset.

– Vi løy til både Folkehelsemyndigheten og Smitteverncentralen i Stockholm om vaksinasjonsspørsmålet. Vi har sett fra andre land at det er startet vaksinasjon som også skal være effektivt mot apekopper, kommenterte Erick Naeselius, leder for omsorgsenheten ved Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, tidlig i juli.

Ikke aktuelt med massevaksinasjon

Lennart Svensson, virolog ved Karolinska Institutet og Linköpings universitet, påpeker at vaksinasjon mot viruset sannsynligvis vil bli aktuelt, også i Sverige.

Samtidig påpeker han at det ikke er noen grunn til å massevaksinere mot sykdommen. I stedet tror han det kan bli aktuelt med en såkalt ringvaksinasjon.

– Du bør nok gjøre det som i virologi kalles ringvaksinasjon, som begrenser vaksinasjonen til noen få indekstilfeller. Det kan være i en husholdning eller husholdning eller lignende, men absolutt ikke å vaksinere hele befolkningen. Det er det ingen grunn til, sier Lennart Svensson i SVTs Morgonstudio.

EU anbefaler vaksiner

Fredag ​​oppfordret European Medicines Agency EMA EUs medlemsland til å godkjenne en apekoppvaksine.

Mandag morgen sa EU-kommisjonen at den hadde godkjent en koppevaksine, melder AFP.

Det er derfor gratis for EU-land, Island, Lichtenstein og Norge å bruke vaksinen Imanex apekopper. Vaksinen er tidligere testet på dyr. Testen viste at Imanex gir tilstrekkelig beskyttelse mot viruset.

Situasjonen følger

I Sverige følger Folkehelsemyndigheten nøye med på situasjonen.

Folkehelsemyndigheten overvåker og overvåker kontinuerlig den epidemiologiske situasjonen, både i Sverige og internasjonalt. I Sverige er apekopper klassifisert som en generell trusselsykdom. Smitteforebyggende tiltak som testing, smitteovervåking og atferdsregler er derfor på plass, sier FHM i en pressemelding.

Lisa Brouwers, midlertidig direktør i Folkehelsetilsynet, påpeker at nye tiltak for å bekjempe smittespredning kan bli aktuelle.

– Det er en kontinuerlig spredning av smitten i Sverige, men dette er et begrenset antall tilfeller sammenlignet med andre deler av Europa. I Sverige er i prinsippet alle tiltak anbefalt av WHO for gruppen land med lignende situasjon som Sverige allerede på plass, men Folkehelsemyndigheten vurderer om ytterligere tiltak kan være aktuelle.

FAKTA: Ringvaksinasjon

  • Strategien er først og fremst rettet mot å vaksinere personer som har vært i kontakt med personer som har blitt smittet av viruset.
  • Personer nær den ovennevnte gruppen må også vaksineres.
  • Alle personer som har vært, eller kunne vært, utsatt for smitten skal derfor kunne ta del i vaksinen.
  • En lignende strategi ble brukt for å utrydde kopper i andre halvdel av 1900-tallet.
  • Kilde: Center for Disease Control and Prevention, CDC.

Foto: Folkehelseetaten

Tekst: Redaksjonen

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.