Svenske teknologiselskaper er kvalifisert for NATO-medlemskap

– Generelt sett ville svenske selskaper bli positivt påvirket dersom Sverige ble med i NATO og fremfor alt forsvarsselskaper. Da blir det litt varmt når det kommer til utvikling av enkelte våpensystemer, sier Björn Enarson, analysesjef i Danske Bank.

I forsvarssektoren håper mange at NATO-medlemskap vil åpne for nye partnerskap og mer virksomhet. Men også andre deler av næringslivet kan tjene på at Sverige blir med i forsvarsalliansen, mener flere eksperter SVT har snakket med.

– Blant børsnoterte selskaper er Saab det store selskapet det gjelder. Men så er det en rekke mindre selskaper, som teknologifirmaer og selskaper som jobber med kommunikasjonsløsninger, som kan bli positivt påvirket, sier Björn Enarson, forskningssjef i Danske Bank.

Tunge bedriftsprofiler for NATO

Det svenske näringslivsforbundet tar ikke standpunkt for eller mot NATO, men en undersøkelse viser at de fleste medlemsbedriftene er for NATO-medlemskap. Og de siste ukene har flere fremtredende bedriftsprofiler som Carl Bennet, Michael Treschow, Carl-Henrik Svanberg og Hans Stråberg argumentert for at Sverige blir med i NATO.

– Det viktigste er at forsvarsutgiftene øker, og det vil de gjøre uansett om vi er enige eller ikke. Det vil være et sterkt marked i flere år. Men da kan det ikke utelukkes at det er større vilje blant NATO-land til å legge inn en ordre i et annet NATO-land enn i et ikke-NATO-land.

NATO-konkurranse

Forsvarsselskapet Saab selger mye til det svenske forsvaret. Er det en risiko for at de blir forbigått av andre hvis vi blir med i NATO?

– Jeg tror ikke det. Saab er veldig avhengig av Sverige og Sverige er veldig avhengig av Saab, så det er nok et veldig godt samarbeid. Forsvaret kan gjerne ha en stor intern forsvarsindustri, for på den måten kan de garantere leveranser. Men absolutt, det er konkurranse om produktene.

Ser du noen ulemper for forsvarsindustrien dersom Sverige blir med i NATO?

– Ikke egentlig. Men på sidelinjen kan det være enhver kunde som kjøper fra et nøytralt land. Det har vært der historisk.

Fire spørsmål om en svensk NATO-søknad

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.