Svartåsviten ble solgt i Norge og Danmark, ett år før utgivelsen av første del i Sverige

📅 Utgivelse i dag: Over sytti nye titler på Bokinfo. Blant annet barneboka I hodet ditt: spennende fakta om hjernen av Anna Hansson. For de som er nysgjerrige på livet til en politimann, utover det gule, kom ut i dag Operasjon pågår: Fra streiken til terrorbekjempelse av Niclas Andersson og Michael Fetz. Det ser ut som noe fra en meta-roman Verdens søte likegyldighet av Peter Stamm be. Folkebiblioteket av Bert Leandersson og Dan Hallemar fokuserer på arkitekturen til bibliotekene våre. Og så kommer Björn Ranelid med en ny bok: Studenten min skal være et frimerke.

🎂 Fødselsdager: Forfatteren Nancy Huston Canadian ble født i dag i 1953. I en alder av tjue flyttet hun til Paris, hvor hun fortsatt bor i dag. Hun er en produktiv forfatter innen ulike sjangre, skriver både på engelsk og fransk og oversetter også sine egne bøker. Hans første roman, Goldberg-variasjonene (1981), mottok Prix Contrepoint. Av hans 20 eller så bøker er noen titler oversatt til svensk: Skapelsens dagbok, Livets linjer, Tilbud for gjester om vinteren Og Fotavtrykket til engelen.

🌍 Det feires 16. september Internasjonal dag for bevaring av ozonlagetOgså kjent som Den internasjonale ozondagen. Dagen ble satt opp av FN for å rette oppmerksomheten mot vår felles innsats for å beskytte det livsviktige ozonlaget. 35 år har gått siden undertegnelsen av Wienkonvensjonen. Nå for tiden skrives det ikke mange bøker om ozonlaget, men vi finner det Ozonhullet – Globalt, nasjonalt, lokalt av Evert Vedung og Erik Klefbom som finnes i antikvitetsbutikker.


🎙️ Acast kutt. Ettersom mange teknologiselskaper trekker i bremsen, permitterer First North Acast-notert podcastselskap 15 % av ansatte som en del av selskapets nye økonomiske mål. Målet er å gå med overskudd «allerede» i 2024. Per 30. juni 2022 hadde selskapet 398 ansatte og 43 heltidskonsulenter, iht. Av Digital.

De 3 beste misforståtte emojiene

🤯 Emoji-trender. Når blir emojis en stift i litteraturen? Adobe ga ut rapporten Future of Creativity: 2022 US Emoji Trend Report (eller den raske gjennomgangen her). Ifølge noen er bruk av emojis et tegn på emosjonell intelligens. Men det er fallgruver. 50 prosent av emoji-brukere i USA (og absolutt vi i Boktugg) bruker emojier for å si noe annet enn meningen. Øverst er cowboy-emojien. Du vet hva det betyr? For ikke å gå glipp av noe i oversettelsen: Ja-å! Et gult ansikt iført en bredbremmet brun cowboyhatt i skinn. Smilet hans varierer mellom plattformene. Det kan formidle en følelse av overflod, fantasi, selvtillit, eventyr eller andre følelser.

🏆 En danske, en nordmann, men ingen svenske er på den lange listen over US National Book Awards i kategorien oversatt litteratur. Jon Fosse er blant de ti titlene som er nominert Et nytt navn: Septology VI-VII og Olga Ravn De ansatte. Ingen av dem ser ut til å være oversatt til svensk? Ennå. På listen er også Olga Tokarczuks Jakobs bøker (Giacomos bøker). Finalistene presenteres 4. oktober. Bemerkelsesverdig: Tranan-forlaget har tre av «sine» forfattere på listen: Yoko Tawada, Samanta Schweblin og Scholastique Mukasonga. (Redaksjonelle perspektiver)

🎪 Konferansen er utsolgt. Den amerikanske bokhandlerforeningens store årlige konferanse, Winter Institute, er svært etterlengtet. 20 timer etter at påmeldingen åpnet kunne arrangørene melde at det var utsolgt. Wi2023 (den attende i serien) finner sted i Seattle fra 20. til 23. februar 2023.

👩‍🍳 Kokbok WC. Bommen i kokebøker fortsetter. Kokebøker selger bedre enn noen gang, og Sverige er verdensledende både når det gjelder antall kokebøker som utgis hvert år og antall kokebøker som selges per innbygger. Nå er tiden inne for å søke om Gourmand Awards for å utpeke de beste kokebøkene i verden 2022.

💻 Karlin-Schwarz. Forfatterne Lena Karlin og Åsa Schwarz velger Hoi Publishing for utgivelsen av deres neste thriller, oppfølgeren til Dukkefabrikken (publisert i Norstedts). Boken fikk arbeidsnavnet Innløsningstid.

🌍 Fokus på klima. Neste uke er ikke bare Crimetime (som lett fanger overskriftene hos alle krimforfatterne), men også Climatetime, kan du si. Med over to hundre innslag på programmet og rundt seksti forfattere, forskere, journalister, aktivister, kunstnere, debatter og politikere, blir klimakrisen faktisk årets viktigste tema på Bokmessen 2022.

📚 Bibelknuser. Colleen Hoover solgte 7,2 millioner eksemplarer av bøkene sine de første åtte månedene av 2022. Det er 2,3 millioner flere eksemplarer enn Bibelen i samme periode, skriver The Hot Sheet og refererer til NPD Bookscan. Colleen Hoovers nye bok kommer ut 18. oktober Start med oss som burde slå alle rekorder i tidlige bestillinger. Boken er på svensk (Det begynner med oss) bare en måned senere.

🏚️ Årets bibliotek er en pris som har blitt delt ut av DIK siden 1986. De har nå presentert de tre siste kandidatene for 2022: bibliotekene i Hultsfred, Ljusdal og Vaggeryd. Folkeavstemningen ble åpnet denne uken og varer til 18. september. Vinneren presenteres på Bokmessen. Her kan du stemme.

Oppdatert i løpet av dagen…

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.