Sopralen fra Norge er over: her kommer avfallet til Kiruna med tog

Det første ordentlige godstoget med søppel fra Narvik ankom Kiruna godsbane tirsdag. Det blir først og fremst sett på som en velsignelse for miljøet og er også en mer pålitelig transportmåte.

– Vinterstid har vi store utfordringer med å bringe avfall over grensen. Veien er ofte stengt på Björnefjell, sier Tonje Thune, kommunikasjons- og samfunnssjef i det norske selskapet HRS Household.

Utfordring for å takle store belastninger

Godstransport med tog er en test som skal evalueres ved Kiruna varmekraftverk. Logistikkproblemer kan oppstå når søppel som ellers kommer i mindre porsjoner på lastebiler plutselig kommer i større mengder i samme konvoi.

– Ambisjonen er at det er en langsiktig løsning. Vi skal se hvordan vi kan skape effektivitet slik at det blir økonomisk bærekraftig. Vi er allerede helt overbevist om at dette er den beste miljøløsningen, sier Jan Fjordell, administrerende direktør i Tekniske verk i Kiruna.

Slik spiller transport en viktig rolle

I mai 2024 ble imidlertid den siste søppelsekken hevet i Kiruna. Så avfallet blir helt erstattet av LKABs spillvarme, og ikke bare delvis som i dag. Jernbanetransport kan imidlertid fortsatt spille en viktig rolle i varmeproduksjonen i Kiruna.

Jan Fjordell forteller mer i videoen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.