Slik ønsker Norge å endre narkotikapolitikken

I mars 2017 Det norske regjeringspartiet Høyre, et søsterparti til de svenske moderatene, har besluttet å reformere partiets narkotikapolitiske program og arbeidet med den såkalte narkotikareformen er startet.

Kort sagt mente man at ansvaret for rusproblemet burde flyttes fra rettsvesenet til helsevesenet og at ruspolitikken burde være vitenskapelig fundert.

Atferdsmodell av Portugal

Helseminister Bent Høie tatt opp i et intervju med SVT Nyheter inkludert Portugal, der bruk og besittelse av alle rusmidler ble avkriminalisert i 2001, som ett godt eksempel om hva som kan oppnås dersom ressurser flyttes fra rettsvesenet til helsevesen og forebyggende tiltak.

Regjeringsundersøkelsen ble lagt frem kort før jul 2019 Narkotikareform: Fra straff til hjelpsom blant annet foreslo at egen narkotikabruk ikke lenger skulle kriminaliseres i Norge.

Etterforskningen ble satt sammen av en ekspertgruppe bestående av jurister, leger, samfunnsvitere, psykologer, politifolk og representanter for norske brukerorganisasjoner.

Forskjellen mellom legalisering og avkriminalisering

Siden det ikke handler om legalisering, men om avkriminalisering, vil det ikke være lovlig å bruke narkotika. Den som bringes i bruk, besittelse eller kjøp av en mindre mengde narkotika til eget bruk skal imidlertid ikke lenger straffes.

I stedet er hovedregelen at personen henvist til en spesiell rådgivningsenhethvor du kan få hjelp ved behov, eller rett og slett få informasjon om eventuelle problemer som kan oppstå ved bruk av rusmidler.

Utvalgets forslag er nå på høring og skal snart behandles i Stortingets sosialkomité. Deretter vil regjeringen legge frem et vedtatt lovforslag som stortingsmedlemmer skal stemme innen utgangen av våren.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.