Sladderen om slutten: «Det var en fin tur»

De siste 13 årene har talkshowet «Skavlan» vært en av de siste bastionene for lineær TV-leirbål på fredagskveldene. Høstsesongen blir den siste i programmet og det er også med en viss sorg programleder Fredrik Skavlan takker for seg.

-Jeg var forberedt på at det skulle bli mer og mer spennende, noe som ikke har så mye å gjøre med at jeg synes det er så viktig å være programleder, men mer med at jeg har hatt det veldig gøy. jobb. Mer eller mindre de samme har jobbet sammen i disse 13 årene – og så blir man som en liten familie. Så jeg tror mange av oss føler en eller annen form for tristhet – det har vært en veldig god reise, sier han.

«Nordisk tanke»

Gjennom årene har et stort antall mer eller mindre kjente gjester satt seg i lenestolene i fjernsynsstudioet for å fortelle historiene sine, deriblant Dalai Lama, Greta Thunberg og prinsesse Madeleine med ektemannen Chris O’Neill.

Ifølge Fredrik Skavlan var til og med å invitere folk med ulik bakgrunn – med ulik livserfaring – og noen ganger til og med vidt sprikende meninger – noe helt nytt da programmet startet.

– Da jeg startet for 25 år siden handlet de fleste talkshowene om komedie, underholdning, politikk eller sport, men vi har kombinert alt dette til ett format. Og det var en veldig nordisk idé: at alle slags mennesker kunne møtes. Tanken min var at alle kunne snakke med hverandre – gjester ville ikke ha noen angst for å møte mennesker hvis verdier eller bakgrunn var annerledes enn deres, sier han.

En grunn til at talkshowet går inn i sitt 13. år kan være at muntlig samtale andre steder i samfunnet vårt i økende grad har viket for flere digitale kommunikasjonskanaler, ifølge den norske programlederen.

-På en måte føler jeg dette formatet har blitt viktigere og viktigere. Folk snakker mindre og mindre med hverandre: vi sender tekstmeldinger i stedet for å ringe og gjemmer oss bak små tastaturer. Men å se hverandre inn i øynene og ha en samtale gjør noe med oss. Da må vi stå for våre synspunkter. Så jeg ser på det som en viktig funksjon for dette programmet, som kan inspirere til å holde samtalen i gang, sier han.

«Klar for det uventede»

Både samfunnet og medielandskapet har gjennomgått store endringer i løpet av de 25 årene som har gått siden den norske programlederen begynte sin karriere som journalist – og han påpeker selv at ambisjonen hele tiden har vært å ha en atmosfære av åpen diskusjon i «Skavlan». .

– Det er ting som var helt normalt for meg å spørre for rundt 25 år siden som jeg ikke ville spurt om i dag – alt avhenger av tid, sted og kontekst. Jeg prøver å holde høyt under taket og synes man bør ha en mer tilgivende holdning til hva man har lov til å snakke om og hvordan, sier han.

Hva som skjer etter siste program er fortsatt et åpent spørsmål, men noe Fredrik Skavlan tar med seg fra TV-årene forberedes på det uventede.

– Det viktigste jeg lærte er at ingen av de jeg møtte på programmet ble akkurat som jeg trodde. Du kan gjøre så mange søk du vil, men det skjer alltid noe uventet. Så jeg har også måttet utfordre mine egne fordommer opp gjennom årene, sier han.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.