Sjef Azovstal: «Det er ikke mulig å ødelegge kollektivet til våre arbeidere» – Nyheter (Ekot)

– Stålverkene Mariupol, Azovstal og Ilyich er flaggskipet i ukrainsk metallurgi, sier Ivan Goltvenko, leder for personal og administrasjon i Azovstal med mer enn 10.500 ansatte.

Azovstal, sier han, står alene for rundt fire prosent av ukrainsk eksport.

Nå er det stålverket, grunnlagt i 1933, på et område på 11 kvadratkilometer, i ruiner. Ferdige stålplater verdt 68 millioner dollar, klare for eksport til Europa, ble sendt til Russland i stedet.

– Rent tyveri, sier Ivan Goltvenko.

Av sikkerhetsmessige årsaker ble Azovstal tatt ut av drift allerede den første uken etter at den russiske invasjonen startet. I stedet ble stålverket et tilfluktssted for innbyggerne i Mariupol, vekk fra bombene. Og etter en stund tok også det ukrainske forsvaret tak der. Til slutt falt Mariupol i hendene på russerne. Sivile ble evakuert fra stålfabrikker mens ukrainske soldater overga seg til Russland.

Mange av Azovstals ansatte flyttet til Mariupol. Ivan Goltvenko jobber nå med å skaffe dem midlertidig bolig og om mulig nye jobber. Forferdelige historier kommer fra de som er igjen i den okkuperte byen.

– De er tvunget til å jobbe for å få mat. En fabrikkformann fortalte hvordan han fylte fire lastebiler med lik på en dag.

Men en dag, sier Ivan Goltvenko, vil Mariupol igjen tilhøre Ukraina, det samme vil Azovstal-stålfabrikkene.

– Metall kan ødelegges, men ikke vår tro og vår arbeiderklasse, sier han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.