Russland boikotte norske medier: «Så lenge det ikke er noen unnskyldning»

Søndag skrev NRK-reporter Jan Petter Saltvedt i ett kronikk at «Bolsjunov og andre russiske skiløpere burde ikke stått på startstreken i disse OL» etter Bolsjunovs store seier i skiathlon for menn.

«Det var en frustrasjon jeg hadde følt lenge, og det er ikke mot Russland, det er mot IOC (International Olympic Committee) og CAS (Sports Arbitration Court) og motviljen til internasjonale organisasjoner til å gi en straff som virkelig føles og har en forebyggende effekt, sa han til SVT Sport.

Nyheten vakte reaksjoner i Russland.

– Noen russiske medier ønsker å få svar på hva jeg egentlig har mot Russland og jeg prøver stadig å forklare at Russland har blitt et uttrykk for IOCs motvilje mot å ta opp hva som er et problem, doping og straff.

Boikott norske medier

Saltvedt mener Russland ikke har fått den straffen det burde ha etter dopingskandalen i Sotsji-OL.

Russland har aldri fått straff etter tidenes største dopingskandale i OL-sammenheng, i hvert fall den største som er avslørt.

Tirsdag fant Saltvedt ut at Russland boikotter norsk presse etter artikkelen hans.

– Vår russisktalende reporter på stadion snakket med henne (Jelena Välbe), hun kom med en rekke forslag mot meg, NRK og nordmenn, om vår propaganda og det faktum at vi er dårlige tapere. Han vil boikotte alle norske medier inntil han får en unnskyldning.

«Jeg mener, jeg skylder på Bolsjunov»

NRK-reporteren mener kronikken hans er feiltolket.

– Du (Välbe) tror jeg anklager Bolsjunov for doping, det gjør jeg ikke. Det jeg skriver er at Bolsjunov og Spitsov er en gave til langrenn, de er uskyldige. Det er en internasjonal idrett som ikke har klart å være et eksempel for fremtiden, det er et stort problem.

Torsdag uttalte Välbe seg imidlertid raskt i norske medier.

– Jeg vil absolutt ikke snakke med norske journalister. De sier bare stygge ting om oss, sier han NRK Sport.

– De snakker stygt om Bolsjunov.

Hovedperson i angrepet på Instagram

Torsdag la den russiske stjernen Veronika Stepanova ut et Instagram-innlegg der hun angriper den norske spaltisten og hele NRK.

«Herr Saltvedt, du vil virkelig ikke se meg i OL, gjør du? Beklager hvis jeg tar det personlig, men det virker på meg som om du vil frata meg retten til å delta i lekene fordi du tror det er» urettferdig. «Urettferdig mot hvem, om jeg får spørre?«, skriver han og fortsetter med en passasje:

«NRK ser ut til å ha tapt kampen om rettigheter i OL. Prøver du å gjøre opp for å være så høylytt?«.

Torsdag kveld varslet imidlertid Stepanova at han ikke lenger vil boikotte norske medier, i et intervju med Norwegian. Dagbladet.

– Nei, ingen boikott fra min side, sier han til Dagbladet.

Jan Petter Saltvedt er tydelig på at han ikke har noe imot de russiske pilotene.

– Jeg vet ikke hva som opprørte Stepanova, men jeg sa ikke et ord om at noe er galt med de russiske pilotene som er i Beijing, jeg ønsker dem lykke til, de handler bare i henhold til mulighetene de har, de kan bli med OL og det er de.

* I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Jelena Välbe også skulle be om unnskyldning overfor den norske kongen, en feil påstand.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.