Russiske skiløpere reiser til Norge, mot forbundets vilje

I helgen sendte Norges Skiforbund en pressemelding om at ingen russiske utøvere er velkomne til de gjenstående verdenscuprennene i Norge.

«Styret i Norges Skiforbund diskuterte i dag situasjonen i forhold til den russiske invasjonen av Ukraina og hvordan dette påvirker de kommende verdenscupkonkurransene. Beskjeden fra Norges Skiforbund til Russland og russiske utøvere er veldig klar: vi ønsker ikke deres deltakelse».

På vei til Norge

Men til tross for dette drar de russiske langrennsløperne til Norge for helgens renn i Holmenkollen, iht. NRK. Ifølge opplysninger fra SVT Sport ble det også sett busser fra det russiske langrennslaget på veiene i Stockholm-regionen.

Noe som vekker sinne i nabolandet.

– Jeg synes ikke vi skal ha russiske skiløpere på startstreken. Ukraina er medlem av FIS og de er under angrep. Vi kan ikke få de som blir påkjørt til å flykte hjem for å kjempe og de som angriper kan konkurrere, sier Vegard Ulvang, leder i Fis langrennsutvalg.

«Jeg tror jeg tar helt feil»

Therese Johaug sa hun stiller seg bak forbundet.

– Jeg er lei for utøverne, for det første forstår jeg at de ikke har noe med dette å gjøre. Men på den andre siden synes jeg det er helt feil. De vender mot landet sitt og flagget på både brystet og pannen. Og at et land i tillegg skal herje på idrettsarenaen og kjempe om seire og møte landet sitt i den situasjonen vi er i, det synes jeg er helt feil, sier han.

Arrangøren sier til SVT Sport å støtte forbundets ønske om å ta med russiske skatere, men at avgjørelsen ligger hos FIS.

– Det er opp til FIS eller myndighetene å stoppe dem. Men de sa ikke nei til russen, så de kommer som det ser ut nå, sier Stefan Marx, administrerende direktør i Holmenkollen Skifestival.

Fis sitt svar

Ved lunsjtid mandag kom et svar fra Fis til NRK på epost.

«FIS-trekningen har vært tydelig i sin tilnærming til russiske idrettsutøvere i alle FIS-konkurranser. For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser ved alle FIS-arrangementer, bør nasjonale forbund og lokale arrangører ikke ekskludere idrettsutøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning. ,» skriver Fis i en epost til NRK.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.