Reinsdyrene deres blir jaget ut av Norge: «Hvor i helvete skal vi være?»

Lenge var samebyen del av en rettssak der grunneierne i Härjedalen saksøkte Ruvhten Sijte for ubetalt leie.

Samebyen har gått imot grunneiernes krav og mener det er staten som bør stå for regningen etter endringene i reindriftsreglene. Dette spørsmålet er ennå ikke undersøkt.

Urminneshävd

Ifølge samebypresident Marcus H Rensberg har de på grunn av jordkonflikter i Härjedalen valgt å flytte veldig rent til norsk side og bruke jorda der.

Det antas at du har rett til å bruke jorden, i henhold til gammel tradisjon. Samebyen bygger påstanden sin på tidligere forhold som var frem til tidlig på 1970-tallet.

Under et pågående intervju torsdag, da SVT Sápmi var til stede, ringte telefonen til Marcus H Rensberg. Det viste seg at den norske myndigheten med ansvar for reindrift på norsk side har kunngjort sitt vedtak.

– Vi må fjerne reinen fra norsk side, sier han når han avslutter samtalen.

Han fortsetter:

– Vi flyttet reinen dit fordi vi mistet reinbeiteområdet på privat grunn (på svensk side, red anm.). For ikke å havne i konflikt har vi flyttet en stor del av reinflokken til Norge. Og nå ringer den norske stat og sier vi må flytte dem ut av Norge, at vi ikke trenger å være der. Så jeg lurer på hvor i helvete skal vi være et sted?

Var det forventet?

Forventet kan det sies at det var, men de er hekta. Men vi lurer på hvor vi skal være. Jeg vil sende et spørsmål til den norske og svenske stat: hvor skal Ruvhten sijte gå fordi det ikke er mer plass nå?

Javascript må være aktivert for å spille av videoen

Reindriftsdirektør: Derfor må reinen ut av Norge

«Kan være relevant med mål»

Ifølge norske myndigheter risikerer samebyen nå å måtte betale bot dersom den ikke frivillig bringer reinen tilbake til svensk side av grensen.

– Hvis man ikke fjerner reinen, kan det bli aktuelt med ulike tiltak, sier Siv Merethe Belbo, direktør for reindriften i Tröndelag i Norge.

Samtidig har Jämtlands länsstyre i år bedt Samebyen om å redusere reinbestanden sin fordi fylkesnemnda mener Samebyen har overskredet det maksimalt tillatte antallet reinsdyr på minst 2003 rein.

Samebyen må derfor redusere antallet rein som mange rein før siste februar neste år. Gjør du ikke det, trues du med en bot på totalt 4,8 millioner SEK.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.