Rapport: Arktisk oppvarming går raskere enn forventet

Så langt har forskere trodd oppvarmingen i Arktis var dobbelt så rask som det globale gjennomsnittet. Nå viser en ny studie fra AMAP, Arctic Monitoring and Assessment Program, utgitt torsdag, at gjennomsnittstemperaturen i Arktis på mindre enn et halvt århundre har steget med 3,1 grader.

Klimaforsker Kim Holmén er tidligere leder for Norsk Polarinstitutt på Svalbard og har kunnet følge endringene i løpet av sine 30 år på stedet.

– Havet er varmere, fjordene er isfrie, det er flere grader hver vintermåned, det regner mer, noe som fører til at isbreer, smeltende permafrost og gjørmeskred blir vanligere. Vintrene har blitt ti grader varmere siden jeg først kom hit. Det er endringer overalt hvor jeg ser, sier han.

Tvunget til å drepe sledehunder

I Longeryearbyn på Svalbard bør neste vintersesong starte med kunstsnø for å garantere snø i bakken. På Grønland blir jegere tvunget til å avlive sledehundene sine fordi isen ikke lenger er pålitelig å sitte på.

Dyr prøver å tilpasse seg det nye klimaet med snøfrie strender og isfritt hav. Kim Holmén viser bildet av en fjellrev som hun tok på nært hold, fjellreven sto ubevegelig og trodde den var usynlig med sin hvite pels, men da både stranden og havet bak den var blottet for snø var godt synlig.

– Det forteller meg hvordan hele Arktis er i endring, det å ha hvit pels fungerer ikke lenger, sier Kim Holmén.

De fire millioner menneskene som bor i Arktis er også berørt. Skogbranner er stadig vanligere i Alaska og Sibir. Og hele planeten blir truffet av det faktum at smelting av is fører til havnivåstigning.

Kan du se fordelene med oppvarming?

– Det er de som ser kommersielle muligheter med nye vannveier for navigering, naturressurser som blir tilgjengelige og eventuelt nye vann for fiske. Men vi mister et unikt miljø med hav og biologisk mangfold, vi mister en del av verdensarven, sier Kim Holmén til SVT.

Ikke gå glipp av noe om klimaet! Få SVT-nyhetsbrevet levert i innboksen din hver uke

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.