Ramberg: Opptøyer gjør ikke sikkert kriminalitet til det store valgproblemet – Nyheter (Ekot)

Forskjellene i kriminaldebatten er vesentlig mindre enn tonen tilsier. Det er viktige individer som høyrepartiene ønsker å engasjere mer, for å være mer på kanten av det rettssikkerhetssynspunktet i Sverige tidligere har akseptert. Besøksområdene og anonyme vitner er eksempler.

Men både kriminalitetsutviklingen og det politiske presset fra opposisjonen førte sosialdemokratene i samme retning. Regjeringens og opposisjonens politikk har gjennom årene gått i en undertrykkende retning, men med noen forskjeller opprettholdt, kan det sies. Regjeringen vil ikke bare bekjempe kriminalitet, den vil gjøre det med metoder som kan nøytralisere saken politisk. Noe som ikke har vært vellykket fordi de som kontrollerer, til slutt forblir der med ansvaret.

Da så det ut til at andre problemer tok overhånd og overskygget gjengens vold. Pandemien tok over debatten, omorganiseringen av regjeringen og statsministerskiftet tok over, krigen tok over.

At skuddene ikke har avtatt og i tillegg til det nå påskeopptøyet har gitt høyreopposisjonen nye grunner til å ta opp voldsforbrytelsen. Det er imidlertid mye som tyder på at den ikke vil spille den samme dominerende rollen i den politiske debatten frem til valget som den gjorde for noen år siden..

Først ble en lagt merke til vane selv før krigen i Ukraina, selv da pandemien sank, så vi at skytingene skapte overskrifter og ble ikke lenger overvåket med samme intensitet..

For det andre har de velgere som ønsker å bytte regjering på grunn av gjengvold for det meste allerede bestemt og gjenspeiles i meningsmålingene vi ser i dag. Debatten har pågått så lenge at det har vært god tid og øving til å ta et standpunkt.

For det tredje er det en viktig årsak til at saken har fått mye eksplosivitet sammenhengen med innvandring. Jeg husker da Stefan Löfven ble mest bedrøvet over gjengenes kriminalitet og ble spurt om han trodde skytingene skyldtes for mye innvandring som skapte segregering og kriminalitet. Kritikken mot de svenske moderatene og demokratene mot skytingen er blokkert som et politisk budskap tett knyttet til deres krav om minimal eller ingen flyktninginnvandring.

Med krigen i Ukraina har flyktningespørsmålet blitt mye mer innviklet, alle, inkludert SD, er nå åpne for at Sverige tar imot mange flyktninger i løpet av kort tid. Uansett om dette er tilfelle eller ikke, kompliserer det, om ikke direkte undergraver, argumentet om at det å ta imot flyktninger har skapt våre problemer og derfor må stoppes. Ukraina kaster lys over den humanitære siden av flyktningespørsmålet.

Så selv om debatten om skytingen er pro-opposisjon – det ville være merkelig ellers gitt den alvorlige situasjonen – har den ikke samme avgjørende betydning som før pandemien. Hvis vi skulle se flere store utbrudd som påske, kan det vokse igjen, men det er mer sannsynlig at kriminalitet nå blir en av flere store valgspørsmål.

Vi får nok i stedet et valg av portefølje. Krigen og prisoppgangen har, noe uventet, gitt porteføljeproblemer en viktig plass i den politiske samtalen. De vil også ha stor plass i valgkampene til partiene. Minstepensjoner er allerede en heftig debatt. Klimapolitikk, energiavgifter, drivstoffpriser, strømregninger, matvarepriser, boliglånsrenter er også på vei opp og er alle sentrale saker for velgernes daglige økonomi. Det er enkelt å beregne hvordan endringer påvirker familien din. Da øker også interessen for skattespørsmål.

Dette har partene forutsett om vinteren, derav det ene forslaget etter det andre for å kompensere og redusere økningen i husholdningenes utgifter.

Og NATO-spørsmålet ser ut til å ville skyve regjeringen vekk allerede før midtsommer.

Brød- og smørpolitikken – som man sier i USA – har fått en oppblomstring i svensk partipolitikk.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.