Professor i nye vikinger: «Kostrene var vikingenes minibanker»

Asater og ritualer fremstilt på en realistisk måte


29. juni slippes Disney og National Geographics nye store eventyr «Vikings: The Rise and Fall». I motsetning til andre Viking-spillefilmer og -serier, streber denne etter å være så realistisk som mulig.

Professor Terry Gunnell han har mange års forskning på norrøn mytologi og drama bak seg. Han har skrevet flere artikler og bøker om tradisjoner, dramaer og religion på Island og i Norden.

Sammen med andre forskere var han konsulent for Disney + Og National Geographic i deres nye prosjekt Vikingene: oppgang og fall. Serien skal gi et nytt perspektiv på historien til vikingene, tidligere fortalt fra et ensidig kristent perspektiv. Jeg hadde en sjanse til å snakke med professor Gunnell som hjalp serien med å gi et realistisk perspektiv på asatron.

Du studerte muntlig tradisjon i Norden før skriving og leseferdighet ble utviklet her. Hvordan klarte du å innlemme denne viktige tradisjonen i Viking: The Rise and Fall?

– Jeg ble kalt som ekspert på eldgamle nordiske religioner og religionshistorie knyttet til muntlig tradisjon og hvordan historiene ble overlevert og bevart. Jeg er interessert i hvordan disse historiene ble bevart av et innvandrersamfunn som ønsket å beholde sin identitet og sitt forhold til Norge og Sverige.

– I serien ville jeg understreke at dette ikke er litteratur i vanlig form. Dette er restene av historier overlevert muntlig av mennesker som ikke har lest dem, men som har levd etter dem. Ser vi på et muntlig dikt, må vi derfor tenke på det som noe som ikke bare ble hørt, men som ble sett og opplevd for eksempel i vikingenes festsaler.

Hvordan har din bakgrunn fra teater og teater hjulpet deg i dette prosjektet?

– Bakgrunnen min innen teater og teater har ført meg til mitt vitenskapelige arbeid innen norrøn mytologi. Da jeg studerte skuespill, leste jeg om islandsk teater og møtte disse diktene, monologene og dialogene. Som skuespiller lurte jeg på hvorfor poeter valgte å spille dem som forestillinger ved å spille roller i stedet for bare å fortelle historien. Dette førte meg til min avhandling som antydet at disse diktene på ulike måter var tidlige skuespill.

De kvinnelige gudene var like mektige som de mannlige

Kvinners rolle vil bli fremhevet i serien ifølge professor Terry Gunnell. Foto: National Geographic

Religion var en viktig del av vikinglivet. Hva var de viktigste aspektene å inkludere for å forstå tankesettet og motivasjonen deres?

– For meg var det definitivt for å vise at dette var en religion som varierte etter område, hvordan folk levde og hvilke behov de hadde. Vi ble hekta på ideen om at Odin var stamfaren og den regjerende guden. Odin var ledernes gud, den herskende klassen som erobret land, skapte nasjoner og senere gikk inn i Sverige. Det at du har guden Frey, som betyr «herre», i Sverige tyder på at Odin ikke var den regjerende guden fra begynnelsen. Likeså med Island hvor Odin ikke er nevnt i det hele tatt. Her hører vi i stedet for Tor og Frej. Troen har også endret seg over tid, noe vi legger vekt på i serien.

– Vi legger også vekt på kvinnens rolle i religionen, som har vært satt til side gjennom historien. Før vikingtiden var det kvinner som var prester og så mot fremtiden. Kvinnelige guder var like mektige som mannlige guder, som Freya. Det var imidlertid historiene til mennene som ble skrevet, som gjorde at kvinnenes verden gikk tapt. Det samme gjaldt livet til vikingene i Sverige og Danmark, som ikke er bevart like godt som på Island og Norge.

Da vikingene erobret landet, prøvde de å påtvinge folket sin tro? Hvordan så vikingene på mennesker som ikke delte deres tro?

– Dette er en veldig viktig sak fordi hvite ekstremister i våre dager prøver å ta over vikingene, som vi må motarbeide. Det er ingen bevis for at vikingene prøvde å påtvinge andre mennesker sin tro. Handelsmenn som reiste til Istanbul, Konstantinopel og Europa møtte stadig mennesker av andre religioner. De snakket om sin tro og giftet seg stadig med mennesker fra andre kulturer. Blandingen av religioner fra forskjellige land indikerer at de var veldig aksepterende for andre kulturer.

– At vikinger ville drepe munker fordi de var kristne er ikke sant. De angrep rett og slett klostre fordi de under vikingtiden var deres minibanker, deres måte å få raske penger på når de var ute og plyndret. De var klare til å akseptere den kristne guden som en del av deres gudeverden. Vi kan også se at kristne ideer etter hvert har blitt akseptert som en del av deres eldre tro. Ideer om et krigers paradis og å bli belønnet i det neste livet ble lånt fra kristendommen og begynte å dukke opp da religionen begynte å invadere Skandinavia.

Derfor er vi opptatt av vikingtiden

Klostrene var vikingenes minibanker
Religiøse ritualer og diktforestillinger var viktige i vikingsamfunn. Foto: National Geographic

Hva er det med vikinger og norrøn mytologi som stadig fascinerer mennesker?

– Vi er interessert i vikingene fordi folk ønsker å komme tilbake til en enklere verden med et enklere skille mellom godt og ondt. Det var ingen slike mennesker Donald Trump som har laget falske nyheter. Det var ingen sosiale medier eller atomvåpen. Folk ønsker å gå tilbake til et enklere liv hvor de har levd ut av sine personlige ferdigheter i vakre og tørre landskap.

– Jeg tror også det har med elementer av vikingtidsmystikk og tro, de gamle gudene og deres sammenheng med landskap å gjøre. Vi ønsker å gå tilbake til de magiske historiene vi leste som barn. Historier som skolene sa at vi ikke fikk følge, som de tok feil. Skolene har fjernet fantasi og mytologi, noe som er feil. Så nå vil vi ha magi, for å komme tilbake til skogene og troen på mytologiske skapninger.

Hva skiller Vikings: The Rise and Fall fra andre Viking-prosjekter?

– Serien tilbyr et mangefasettert perspektiv på vikinger takket være det brede spekteret av eksperter som ble konsultert under prosjektet. Jeg har aldri sett en slik samling eksperter samlet i en dokumentar som dette før. Opptaket på stedet er også veldig viktig for å vise seerne at vikingene var mer enn bare krigere og plyndrere. De var bønder, sangere, mektige kvinner. Det var en spennende verden og jeg synes serien viser det veldig godt.

Annen lesning:

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.