Politisk uorden i Västernorrland – M forlater flertallet

Som ventet fant det under regionrådet tirsdag en lang og livlig debatt om hvordan man skal løse personalkrisen i helsesystemet i Västernorrland.

Saken, som tidligere rapportert av Läkartidningen, har splittet det nåværende politiske flertallet i Västernorrland: moderatene, sosialdemokratene og de liberale.

Det lå to forslag på bordet. Socialdemokraterna har foreslått en investering på 50 millioner svenske kroner i året, som i hovedsak skal gå til å øke lønningene til sykepleiere og pleieassistenter, et forslag støttet av Venstre og Senterpartiet.

Moderatenes motforslag, med støtte fra Helsepartiet, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, var en betydelig større investering på 250 millioner SEK per år, som blant annet skal gå til lønnsøkning, en «friskvarebonus» for ansatte, et «rekrutteringslag» og en intern stabsenhet.

Utgiver S vant med 40 mot 36 stemmer, til tross for at venstrepartiet valgte å støtte M-forslaget.

Men resultatet førte også til oppløsningen av det knappe politiske flertallet. Rett etter at vedtaket ble behandlet sent torsdag kveld, varslet partigruppeleder Anna Strandh Proos at moderatene forlater flertallet i regionen.

– Vi kan ikke sette oss ned og administrere disse 50 millionene i år fordi vi egentlig ikke tror på ideen. Da er det mer ærlig å gå, sa han til Sveriges Radio Västernorrland.

Hva som skjer med rådet i regionen er nå uklart. I dag vil regionrådets presidium kontakte advokat for å avklare spørsmålet om hvem som styrer de fire månedene frem til valget.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det kan være et omorganisert utvalg, det kan være en mindretallsregjering med hoppende flertall, men før man spekulerer bør en advokat kontaktes tidlig onsdag morgen, sa statsminister Jan-Olov Häggström (S) til lokalradioen.

Spørsmålene er mange. Hvem styrer frem til valget? Og hva skjedde med formannskapet i helse- og helsekomiteen som Moderaterna hadde?

For å fikse det politiske rotet blir det holdt nok et rådsmøte 12. mai.

Videre sliter Moderaterna i Västernorrland med interne konflikter. Helsekommisjonen står foreløpig uten leder fordi regionråd Lena Asplund (M), som hadde vervet, nylig forlot alle sine politiske verv fordi hennes parti ønsker å legge ned Sollefteå sykehus. For noen dager siden varslet regionråd Per Wahlberg (M) at han vil forlate partiet etter 25 år og bli en politisk villmann frem til valget for å protestere mot partiets politikk. Han stemte for sosialdemokratenes forslag på møtet tirsdag.

Lakartidningen.se

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.