Petter Stordalens privatfly har fløyet 510 ganger på tre år

Petter Stordalen administrerer rundt 200 hoteller, er partner i reiseselskapet Ving og er ifølge Forbes verdt i overkant av 11 milliarder svenske kroner. Selv foretrekker han å fremheve innsatsen som miljøkjemper. Hotellkjeden Nordic Choice er miljøsertifisert, sammen med sin ekskone Gunhild Stordalen driver han en økologisk stiftelse og selskapet Strawberry har som mål å bli «det mest bærekraftige investeringsselskapet i Norden».

Men det stopper ikke hotellmogulen fra å ta et privat fly når det er på tide å reise. I fjor fløy Stordalens privatfly 230 ganger, ifølge anmeldelsen til Dagens ETC. Mellom januar 2019 og mars 2022 lettet flyet 510 ganger.

På ett år slipper Stordalens privatfly ut 3.300 tonn karbondioksid, 33.000 prosent mer enn Sveriges gjennomsnittlige utslipp på 10 tonn per år. Hvis hele den svenske befolkningen skulle fly like mye privatfly som Stordalen, ville karbondioksidutslipp til atmosfæren smeltet all isen i hele Arktis i løpet av 1,5 time, basert på hvor mange kvadratmeter som forsvinner per tonn.

– Man skal kanskje ikke angripe folk, men det rimer ikke så godt, sier Greta Thunberg til Dagens ETC om Petter Stordalens klimaengasjement og hyppige flyreiser.

Foto: BYRÅ HENRIK MONTGOMERY / TT / TT

Det passer dårlig med klimaaktivisten Greta Thunberg.

– Bare det å kunne fly er et privilegium. 80 prosent av verdens befolkning har aldri vært på et fly. Jeg tror ikke det kan legitimeres å fly et privatfly i dagens situasjon, Det sier Greta Thunberg til Dagens ETC.

Flyet kostet 220 millioner

Stordalen kjøpte sitt nåværende privatjetfly for fantastiske 220 millioner norske kroner høsten 2016. Flyturen er en Bombardier Challenger 350 og har plass til opptil 10 passasjerer som kan nyte teknologitjenester som blu-ray og wi-fi på kanten. Flyet har en toppfart på 882 km/t og en rekkevidde på 5.926 kilometer, omtrent opp til Oslo og New York.

Men Challenger-flyet var ikke nordmannens første luftbårne fly. Nordmannen eide allerede en Cessna Citation Sovereign, litt mindre og tregere enn nyoppkjøpet. Stordalens gamle fly hadde plass til 8 passasjerer, hadde en toppfart på 848km/t og litt kortere rekkevidde på 5273km.

Bombardier Challenger 350 – Petter Stordalens nåværende privatfly.

Stordalens tidligere privatfly var en Cessna Citation Sovereign, samme modell som flyet avbildet.

Foto: NYHETSBYRÅ Airpix / Shutterstock / TT

Andre nordmann Hovedstad Kjøpesummen på Cessna-flyet skulle vært rundt 100 millioner kroner, men ble solgt for å gjøre plass for ankomsten av Stordalens nye privatjetfly.

Nå bruker han planen sin til å reise på blant annet pressekonferanser, solferier, forretningsmøter og fritidsreiser. Men han er ikke den eneste som bruker privatflyet heller.

– Jeg har en del forretningsreiser selv, men den lånes også ut til andre når jeg ikke bruker den, sier Stordalen i Norsk Kapital.

når ETC i dag Dersom nordmannen søker kommentar til bruken av privatflyet hans, svarer kommunikasjonssjef Jonathan Blom på epost:

— Flyet er chartret av Sundt Air og har flere eiere og kunder som bruker flyet.

Tilsvarer 3600 turer til New York

I løpet av de tre første årene tok Stordalens nye plan av 450 ganger, ifølge en anmeldelse fra den norske avisen. Dagens Næringslivsom kartla milliardærens flyvaner allerede i 2019. Det betyr at flyet i snitt lettet hver 70. time i løpet av Stordalens tre første år.

For å oppnå samme mengde utslipp som Stordalens privatfly ga mellom 2016 og 2019, må en person reise mellom Oslo og New York nesten 3600 ganger, sier Dagens Næringsliv.

Hvor mye koster et privat jetfly?

Alle som ønsker å kjøpe planen sin i Sverige må være forberedt på å punge ut mellom 25 og 750 millioner SEK. I tillegg kommer pilot- og mannskapskostnader, hangarkostnader, vedlikeholdskostnader og lignende.


Hvis du heller vil leie det private reiseflyet mens du er på farten, kan du slippe unna med noe billigere. En enkel reise mellom Stockholm og Gøteborg koster 90 000 SEK med en svensk flyoperatør.


For en innenlandsflyvning til USA, kan chartering av et privat jetfly koste alt fra $ 1300 til $ 13 000 per time. Dette tilsvarer henholdsvis cirka 12 700 SEK og 127 000 SEK.


Kilde: Dagens ETC, comparemyjet.com

Da hotellmagnaten, også han miljøverner, ble med som partner i den mislykkede Ving 2019 – en stor turoperatør med tilhørende flyselskap – lot ikke kritikken vente på seg.

– Jeg synes det gir doble beskjeder. Han opprettet stiftelsen sammen med sin kone og var en miljøaktivist som gikk inn i et atomavfallsanlegg i England sammen med medlemmer av Greenpeace, sa reiseekspert Per J Andersson, redaktør i Vagabond reisemagasin til Expressen da Ving-avtalen ble offentliggjort.

– Fly samtidig privatfly verden rundt og si ifra mot flyavgiften. Jeg håper han bruker sin makt som partner i et stort reiseselskap til å påvirke reiser i en mer bærekraftig retning, fortsatte Andersson.

Foto: Jens Christian / Expressen / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Man løser ikke problemer med mer skam. Det handler om å jobbe hver dag for å forbedre miljøet litt, svarte Stordalen på en pressekonferanse like etter.

Da han samme år deltok i SVTs «Skavlan», ble striden mellom nordmannens klimaengasjement og flyvaner en brennende sak.

– Jeg skjønner at noen kan oppfatte det som en dobbeltmoral. Men det er bedre med dobbeltmoral enn uten moral, svarte milliardæren.

LES MER: Petter Stordalens svar på klimakritikk i «Skavlan»
LES MER: Stordalen svarer på hard miljøkritikk
LES MER: Klimaserien etter den gigantiske Stordalen-saken

TV: «Jeg er konstant bekymret for alle selskaper»

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.