Ny studie: 12 typer plast i menneskelige lunger

Tidligere har forskere funnet mikroplast i både blod og avføring. Nå har også britiske forskere fra Hull York Medical School funnet plast dypt i lungene våre.

Da forskerne undersøkte vevet til 13 pasienter som hadde gjennomgått ulike operasjoner, ble det funnet plast hos 11 personer. Forskerne ble spesielt overrasket over å finne mikroplast i de nedre delene av lungene.

– Vi ble overrasket over den høye konsentrasjonen og størrelsen på partiklene fordi vi ikke trodde partikler kunne komme inn i de trange nedre delene av lungene, sier studiens hovedforfatter Laura Sadofsky.

Tilgjengelig i luft og vann

Mikroplast finnes overalt i miljøet rundt oss. Kunstig greener, bildekk og syntetiske stoffer er noen av kildene. Som gjødsel, glitter i sminke, vaskemidler og maling.

De små partiklene får vi gjennom mat, vann og luft.

Den britiske studien fant 12 forskjellige typer mikroplast i pasientenes lunger. De vanligste var polypropylen- og PET-partikler. Det vil si den type materiale som finnes i for eksempel tuber, flasker og matemballasje.

Institutt for miljømedisin ved Karolinska Institutet studerer hvordan dyrkede lungeceller påvirkes av mikroplast. Forsker Hanna Karlsson, førsteamanuensis i toksikologi, synes den britiske studien er interessant.

– Det er veldig interessant, men det er også noen uklarheter. Det er vanskelig å studere og jeg stiller meg selv et lite spørsmål om hvorfor så store fibre kan sees dypt i lungen. Jeg tror vi trenger flere studier som kan bekrefte disse resultatene.

Kan disse partiklene forårsake sykdom?

– Vi vet ikke ennå. Man har sett at industriarbeidere som er utsatt for svært høye nivåer av tekstil- eller mikroplastfibre har høyere risiko for å lide av ulike sykdommer. Vi vet også at partikler generelt har ulike helseeffekter. Men for øyeblikket tror vi ikke at eksponeringen er så høy og at partiklene vanligvis ikke er akutt giftige. På den annen side er det problematisk at de er så vanskelige for kroppen å bryte ned, sier Hanna Karlsson.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.