Ny rapport: Hvor bærekraftig er banken din

Rapporten viser at et par banker har økt kravene betydelig siden siste revisjon i 2020.

Ni banker ble undersøkt: Danske Bank, Ekobanken, Handelsbanken, Länsförsäkringar, JAK Member Bank, Nordea, SEB, Skandia og Swedbank.

De to minste erklærte etiske bankene Ekobanken og JAK Medlemsbank er høyest i alle kategorier. Når det gjelder storbankene, skiller SEB seg spesielt ut etter å ha klatret fra bunnen til å bli den nest beste storbanken med en samlet rating på 68 %.

Strengere retningslinjer

Generelt fortsatte bankene å forbedre innstrammingen av retningslinjer for bærekraft. Det mener Jakob König, svenske konsumenters prosjektleder, som var involvert i rapporten.

– Det generelle mønsteret er at tre av fire storbanker nå ekskluderer investeringer i fossile selskaper i sine fond. Vi ser imidlertid ikke de samme nøyaktige retningslinjene og restriksjonene når det gjelder utlån av fossilt brensel, sier han.

Det er nettopp i denne kategorien at SEB utmerker seg negativt. Rapporten viser til en tidligere gjennomgang utført i februar 2021, som leser at «den verste av bankene er SEB, som har gitt milliarder i nye lån til det tyske kullselskapet Uniper – en av de største karbonutslipperne i Europa. og nylig bygget et nytt kullkraftverk».

I positiv forstand skilte imidlertid Handelsbanken seg ut, og ga betydelig mindre støtte til fossilindustrien.

Mangel på dyrevelferd

I rapporten er Jakob König svært overrasket over at bankene ikke har sluttet å finansiere selskaper som utvider oljeproduksjonen.

– Der sa Det internasjonale energirådet det må stoppe hvis vi skal ha en sjanse til å nå klimamålene og unngå en klimakatastrofe, sier han.

Når det gjelder de positive overraskelsene, nevner han at flere banker har begynt å vurdere dyrevelferd som en viktig sak. SEB er blant annet den første storbanken som tar et oppgjør med dyreforsøk på ikke-medisinske produkter.

– Vi har sett mange reaksjoner blant svenske bankkunder om manglende dyrevelferd. Dette er fortsatt området der bankene stiller lavest krav, sier Jakob König.

Kredittporteføljekartlegging

Ifølge Karl-Oskar Olming, leder for SEBs bærekraftsstrategi og policy, lanserte banken i november i fjor tre generelle bærekraftsmål som inkluderer hvordan man kan redusere eksponeringen for fossiler.

– Som en del av dette kartlegger vi også hele kredittporteføljen vår for å forstå endringen våre kunder gjør, sier han.

Når det gjelder rapporten om SEBs milliardærlån til det tyske energiselskapet Uniper, mener Olming at det ikke er mulig å kommentere enkeltselskaper og kunder på grunn av bankhemmelighetsloven, men viser til at banken har fulgt sin policy fra 2015 om ikke å finansiere. nye kullfyrte kraftverk og at SEB har forpliktet seg til å følge bankinitiativet for Parisavtalen.

TT: Hvorfor gjøres det så store investeringer i fossilt brensel?

– Man kan si at bankene er en refleksjon av markedet. Vi er en nordeuropeisk bank med mange store kunder. Og er du i Norge og Tyskland, er det helt naturlig at energikundene i dag har fossildrift, sier han.

Men han legger til at det derfor er ekstremt viktig å ha en ambisiøs konverteringsplan som SEB nå implementerer og at deres kreditteksponering mot fossile eiendeler vil avta over tid.

Rettferdig finansveiledning er et internasjonalt initiativ som undersøker hvordan banker investerer og låner ut penger bærekraftig. Organisasjonene bak er svenske forbrukere, Diakonia, Svenska Naturskyddsföreningen, Amnesty International, Fair Action og World Animal Protection. Tiltaket er finansiert med støtte fra Sida.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.